Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Nedavni podaci istraživanja iz Kolumbije pokazuju da infekcija Zika virusom tijekom trećeg tromjesečja trudnoće nije povezana s prirođenim manama, navodi se u studiji objavljenoj u "New England Journal of Medicine".

Rezultati su, međutim, preliminarni. Bit će potrebno daljnje praćenje dugoročnih posljedica majčine infekcije Zika virusom na potomstvo. Autori upozoravaju da je i dalje potrebno biti na oprezu.

"U tijeku izbijanja infekcije Zika virusom u Americi je postojala velika opasnost za fetuse zaraženih trudnica", napisali su Dr. Oscar Pacheco iz 'Instituto Nacional de Salud'“ (INS), Bogota, Kolumbija i kolege.

Majčina infekcija Zika virusom je bila povezana s mikrocefalijom, gubitkom i teškoćama s vidom te drugim ozbiljnim abnormalnostima kod mozga i sluha potomaka.

Najnovije izbijanje Zika virusa je počelo u Brazilu u svibnju 2015. godine, a službeni nadzor slučajeva infekcije je počeo u Kolumbiji u kolovozu 2015.g.

U studiji su znanstvenici koristili Kolumbijski nacionalni sustav nadzora za analizu bolesnika s kliničkim simptomima infekcije Zika virusom prijavljenih od 9. kolovoza 2015. do 2. travnja 2016. Oni su također analizirali potvrđene slučajeve s RT-PCR (reverse-transcriptase polymerase chain reaction).

Rezultati su pokazali veliku raširenost slučajeva infekcije Zika virusom diljem Kolumbije. Do 2. travnja 2015. su imali podatke o 65,726 slučajeva infekcije Zika virusa, od kojih je 2485 (4%) potvrđeno s RT-PCR.

Bilo je 11,944 pozitivnih trudnica za Zika virus, od kojih je 1.484 (12%) potvrđeno sa RT-PCR analizom.

U podskupini 1850 trudnica za koje su postojali podatci o gestacijskoj dobi u vrijeme kada su počeli simptomi, 616 bilo je zaraženo u trećem tromjesečju, od kojih je 90% rodilo. Znanstvenici još nisu utvrdili nikakve vidljive abnormalnosti kod novorođenčadi tih žena.

Većina žena inficiranih Zika virusom u prvom ili drugom tromjesečju su još bile trudne u vrijeme studije, te se cjelokupan opseg posljedica Zika virusa na njihove bebe još nije mogao predvidjeti.

Međutim, 50 djece je rođeno s mikrocefalijom između siječnja 2016. i travnja 2016., od kojih je četiri bilo pozitivno na kongenitalnu infekciju Zika virusom. Majke svih četvero djece nisu pokazivale kliničke simptome bolesti i nisu bile uključene u Kolumbijski sustav nadzora infekcije Zika virusom.

Autori ističu da je broj slučajeva prijavljenih u ovoj studiji vjerojatno nereprezentativan za pravu sliku problema jer nadzorni sustav nije obuhvatio asimptomatske infekcije ili neprijavljene bolesti.

Savjetuju da je potrebno educirati pacijente o prevenciji ugriza komaraca, posebno žene koje mogu zatrudnjeti. Zbog toga što se Zika virus može prenijeti spolnim putem također savjetuju da bi trebalo educirati trudnice o uporabi kondoma ili apstinenciji.

Nacionalni instutut Kolumbije zajedno s Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, nastavlja pratiti slučajeve infekcije Zika virusom i druge bolesti sa sličnim simptomima kao što su denga i Chikungunya virusa.

"Nacionalni institut Kolumbije provodi pojačani nadzor trudnica sa Zika virusnim sindromom na ciljanim mjestima kako bi se bolje razumjele neželjene posljedice u trudnoći i kod dojenčadi koje su rezultat infekcije povezane sa Zika virusom te kako bi utvrdio utjecaj čimbenika kao što su vrijeme infekcije tijekom trudnoće," zaključili su autori.

 

N Engl J Med. Published online, 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve