Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Tijekom zadnjeg tjedna u lipnju 2016. godine, u registar američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upisana su tri slučaja urođene Zika virusne infekcije, odnosno rođene su tri bebe s anomalijama i registriran je jedan spontani pobačaj među američkim ženama koje su bile zaražene Zika virusom.

Podaci o ishodima trudnoće, koji su objavljeni 30. lipnja, pokazuju da je sveukupno sedam dojenčadi u SAD-u rođeno s Zika vezanim urođenim manama, te da je bilo pet gubitaka trudnoća s s urođenim fetalnim Umanama koje se pripisuju Zika virusnoj infekciji, objavio je CDC.

U istom navedenom tjednu zabilježene su još 22 trudnice sa Zika virusnom zarazom u 50 država i distriktu Kolumbija, čime se ukupni broj penje na 287.

Na cjelokupnom američkom teritoriju - Američka Samoa, Guam, Sjevernomarijanski Otoci, Portoriko, te američki Djevičanski Otoci – prijavljene su još 34 trudnice više, čime se teritorijalni broj penje na 250, a ukupni broj slučajeva u zemlji na 537 slučajeva, navodi CDC. CDC nije iznijela podatke na državnoj ili teritorijalnoj razini kako bi se zaštitila privatnost pogođenih žena i djece.

Brojke za državu, teritorije i kolumbijski distrikt odražavaju izvještavanja prikupljena u američkom Registru trudnoća pogođenih Zika virusom; podaci za Puerto Rico prijavljuju se američki Nadzorni sustav Zika aktivnih trudnoća. To nisu podaci u stvarnom vremenu i odražavaju samo ishod trudnoće kod bilo koje trudnice s laboratorijskim dokazom moguće infekcije Zika virusom, iako nije poznato je li Zika virus uzrok tih loših rezultata.

Urođene anomalije koje se pripisuju Zika virusnoj infekciji u trudnoći, prema CDC, mogu uključivati mikrocefaliju, kalcifikate (ovapnjenja) u mozgu što ukazuje na moguće oštećenje mozga, višak tekućine u šupljinama mozga i lubanji, odsutne ili loše formirane moždane strukture, nepravilan razvoj oka ili drugih problema koji proizlaze iz oštećenje mozga koja utječu na živce, mišiće i kosti. Gubici trudnoće obuhvaćaju svaki pobačaj, mrtvorođenče, i prekid trudnoće s dokazima o urođenim manama.


 

CDC report, 2016.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve