Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.


Jedna osoba u Teksasu je inficirana Zika virusom nakon spolnog kontakta s inficiranom osobom koja se vratila iz zemlje u kojoj je prisutna epidmija, objavio je zdravstveni odbor okruga Dalas.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, "CDC - The Centers for Disease Control and Prevention", potvrdio je prvi slučaj infekcije Zika virusom u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih američkih država kod osobe koja nije putovala izvan SAD.

CDC navodi da "nije ustanovljen rizik za razvitak fetusa" u teksaškom "slučaju".

"Temeljem naših dosadašnjih spoznaja, najbolji način za izbjegavanje infekcije Zika virusom je prevencija uboda komaraca i izbjegavanje kontakta sa sjemenom tekućinom nekoga tko je bio izložen Zika virusu ili ima infekciju sa Zika virusom," navodi se u CDC priopćenju." Ne posjedujemo dovoljno konačnih informacija o razdoblju infekcije, pa ćemo daljnje smjernice građanima i kliničarima proslijediti kada budemo više znali.

"Spolni partneri se mogu međusobno štititi uporabom kondoma za sprječavanje spolno prenosivih infekcija. Osobe s potvrđenom infekcijom Zika virusom mogu štititi druge daljnjim izbjegavanjem ugriza komaraca."

Zavod za zdravlje i socijalnu skrb u okrugu Dalas navelo je u priopćenju da nisu dobili izješće o virusnoj infekciji koja se prenosi ubodom komarca u Dalasu. "Međutim, uvezeni slučajevi bolesti omogućuju potencijalno lokalno šrenje bolesti ugrizom komarca," objavio je Zavod. Drugim riječima, komarac može ugristi inficiranu osobu, inficirati se i potom prenijeti bolest drugoj osobi ugrizom.

Do sada su slučajevi infekcija Zika virusom u Sjedinjenim Američkim Državama obuhvaćali osobe koje su posjetile zemlje i područja Latinske Amerike i Katiba, gdje komarci prenose bolest. CDC izvješćuje o mogućem slučaju u kojem je jedan mušarac prenio virus svojoj ženi spolnim putem u državi Kolorado, nakon što je inficiran u Senegalu. Premda je njegova žena imala pozitivan test na virus, sjemena tekućina tada nije istražena na prisutnost virusa, što je moglo potvrditi prijenos spolnim putem. Slučaju u Teksasu je izgleda prvi endemički slučaj infekcije Zika virusom na tlu SAD tijekom aktualne epidemije.

Vijest iz Teksasa došla je samo jedan dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila globalnu opću zdravstvenu opasnost zbog moguće povezanosti infekcije Zika virusom i vala objava o mikrocefaliji kod beba rođenih u Brazilu.

 

Medscape Medical News 2016dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve