Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Pažljiva procjena boli tijekom palpacije mišića dna zdjelice može pomoći u razjašnjavanju dijagnoze miofascijalne boli dna zdjelice, kod sustavnog pregleda.

Subklinička miofascijalna bol dna zdjelice može doprinijeti kroničnoj bolnosti zdjelice i simptomima donjeg mokraćnog trakta (LUTS), ali ne postoji standardizirani protokol za procjenu miofascijalne boli mišića levatora ani i obturatora internusa, a malo kliničara procjenjuje miofacijalnu bol dna zdjelice čak i u bolesnica koje navode bol u zdjelici. 

Dr. Melanie R. Meister i kolege s Washingtonskog sveučilišta u St. Louisu, Missouri, proučavali su ispitne tehnike za procjenu miofascijalne boli zdjeličnog dna kod žena i predložili su smjernice za ispitivanje na temelju dostupnih podataka. Među 55 uključenih studija, većina (87,3%) se složila da levator ani treba ispitati, ali manje od polovice (49,1%) je uključilo ispitivanje obturatora internusa, prema online izvješću "American Journal of Obstetrics and Gynecology". 

Oko polovice studija nije imalo instrukcije o tehnici palpiranja mišića, malo ih je pokušalo standardizirati jačinu pritiska na mišiće, a samo 10,9% koristilo je algometre vaginalnog pritiska kako bi se povećala pouzdanost definiranja
pragova boli / tlaka. 

Na temelju tih ograničenih dokaza, istraživači preporučuju "savjetovanje za pacijenta prije pregleda, utvrđivanje lokacije mišića palpiranjem jednim prstom u smijeru kazaljke na satu i kvantificiranje boli nakon palpiranja pomoću 0-10 validirane skale (0 = nema boli, 1-3 = blaga bol, 4-6 = umjerena bol i 7-10 = jaka bol). "

 

Fizikalni pregled pojašnjava miofascijalnu bol zdjeličnog dna

Ispitivanje treba uključiti palpaciju dvostrukih mišića levatora ani i obturatora internusa i bilježenje bilo kojih okidača. "Vjerujemo da su zajednički elementi prethodnih pregleda - tj. naše smjernice utemeljene na konsenzusu dobri temelji na kojima ćemo izgraditi protokol temeljen na dokazima za procjenu miopatske boli zdjelice", zaključili su istraživači. „ Nadalje, ti ispitni elementi trebaju biti testirani i validirani kao pouzdani pokazatelji prisutnosti i ozbiljnosti zdjelične miopatske boli u žena".

"Standardizirani protokol pregleda temeljen na dokazima potreban je kako bi se smanjila pogrešna klasifikacija, jer istraživači počinju proučavati povezanost miofascijalnih bolova zdjelice i drugih poremećaja dna zdjelice kao što su kronična bol u zdjelici i LUTS", dodaju. "Klinički, standardizirani pregled dna zdjelice poboljšat će identifikaciju bolesnica s miofascijalnom boli zdjelice kao faktora koji doprinosi njihovoj kroničnoj boli u zdjelici, LUTS-u ili drugim simptomima poremećaja dna zdjelice i koji mogu imati koristi od terapije usmjere na miofasciju."

Dr. Jaclyn H. Bonder iz New York Presbyterijske bolnice, Medicinski fakultet Weill Cornell iz New Yorka, koja je nedavno proučavala miofascijalnu bol u zdjelici i srodne poremećaje, rekla je: "Općenito govoreći, ako se pacijentice prituže na kroničnu zdjeličnu bol povezanu s bolnim spolnim odnosom (dyspareunia), imaju učestalost / hitnost mokrenja, disuriju (bol uriniranja), osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, konstipaciju i / ili poremećaj defekacije (suzbijanje ili bolna defekacija), zajamčen je miofascijalni test zdjeličnog dna. Pacijentice često imaju te simptome istodobno, ali neke pacijentice imaju samo jedan ili dva simptoma. "

"Ako se pacijentici s kroničnom zdjeličnom boli kojoj je dijagnosticiran životnougrožavajući i visceralni uzrok boli utvrdi da ima miofascijalnu bol, razumno je poslati je na fizikalnu terapiju dna zdjelice ako to još nije pokušano" rekla je. "Ostali tretmani miofascijalne boli u zdjelici uključuju mišićne relaksante, injekcije u bolna mjesta na mišićima i injekcije botulinum toksina (Botox)".

"Mislim da ovaj ispit često može otkriti etiologiju boli za mnoge pacijentice koje su dugo trpjele bez jasne dijagnoze", rekla je dr. Bonder. "Nakon što se ovaj tip ispita bude obavljao rutinski, to će dovesti do brže dijagnoze, tako da će bol biti manje kronična i lakše će se riješiti."
 

 

IZVOR: http://bit.ly/2KTMuO7
Am J Obstet Gynecol

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve