Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.


Vulvodija – kronična bol u predjelu vulve, vanjskog spolovila žene, bez prepoznatog uzroka – pogađa prema procjeni do 28% žena reproduktivne dobi.

Znanstvenici su istraživali pojavnost vulvodinije i obraćanje za liječničku pomoć simptomatskih žena u dvije različite geografske regije u SAD. Ispitanicama u Bostonu i Mineapolisu, životne dobi između 18-40 godine, poslan je anketni upitnik putem mejla.

Iz Bostonske skupine je pristiglo 5,440 odgovora (55% ciljne populacije),ova skupina je obuhvatila žene iz dva predgrađa i tri etnički različita dijela grada. Skupina "Mineapolis" obuhvatila je 13,361 žena (53% ciljne populacije) formirana je na temelju velike mreže vanjskih kliničkih pacijentica.

Upitnik je obuhvaćao pitanja jesu li žene ikada iskusile kontaktnu bol u predjelu vulve koja je trajala tri ili više mjeseci, dok su se druga pitanja odnosila na starost u vrijeme nastanka boli te karakteristike bola.

Oko 8% žena iz obje skupine navelo je iskustvo simptoma vulvodinije u dobi od 40 godina. Simptomi su se u obje skupine najčešće javljali prije 25. godine života, smanjivali su se i nestajali tijekom kasnih 20-ih i ranih 30-ih, i potom su se intenzivirali tijekom kasnih reproduktivnih godina.

Žene hispanjolskog podrijetla imale su 1.4 puta češće simptome vulvodinije u odnosu na žene bijele rase. Unatoč dostupnosti, 48% žena iz Mineapolisa i 30% žena iz Bostonske skupine nisu tražile liječničku pomoć zbog ovih tegoba.

 

Am J Obstet Gynecol 2013, (http://dx.doi.org/10.1016/j.ajog.2013.09.033):: Dr. sc. Vesna Harni, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije ::
  Novosti - Sve