Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Prisutnost subkorijalnog krvarenja oko gestacijske vrećice ne povećava rizik pobačaja, navodi se u podacima prospektivne opservacijske studije u koju je bilo uključeno 1,115 žena u ranoj trudnoći, a 142 (13%) imale su subkorijalni hematom. Dijagnoza je postavljena nakon pojave krvarenja ili tijekom redovitog ultrazvučnog pregleda.

Istraživači su pregledali ishode trudnoća iz obje skupine na kraju prvog trimestra i konačne ishode trudnoće.

Nisu utvrdili statističku signifikantnost između nalaza subkorijalnog hematoma i pobačaja, objavljeno je na Svjetskom kongresu Međunarodnog društva za ultrazvuk u ginekologiji i opstetriciji (ISUOG).

Voditeljica istraživanja dr. Nicole Stamatopoulos rekla je da ju je na istraživanje potaknulo zapažanje zamjetnog broja žena koje se javljaju na pregled, a imaju subkorijalnim hematom.

Proučavali su vijabilne trudnoće koje su kasnije završile pobačajem i "pitali se je li krvarenje oko gestacijske vrećice bio jedan od razloga zašto su te žene pobacile".

Dr. Stamatopoulos je rekla da je dijagnoza subkorijalnog hematoma jedna od najčešćih ultrazvučnih abnormalnosti sa živim embrijem koja dovodi do velike zabrinutosti žena, osobito kada postoji i vaginalno krvarenje.

"Ukoliko utvrdimo trudnoću, prisutnost embrija sa srčanom akcijom, a žena se javlja na pregled s krvarenjem te ultrazvučno potvrdimo postojanje subkorijalnog hematoma, trebali bismo ohrabriti trudnice. To se ne odnosi na žene u kojih još nemamo potvrdu vijabilnog embrija. Uzrok pojave subkorijalnog hematoma nije sasvim jasan, ali može nastati nakon traume ili biti povezan s procesom urastanja trofoblasta u maternicu", rekla je. Naredni korak je istražiti povezanost veličine hematoma i ishoda trudnoće.


 

Ob.Gyn. News Digital Network 
  Novosti - Sve