Datum zadnje izmjene: 29. 12. 2019.

Ako do sada niste primjenjivali oralne hormonske kontraceptive, bilo bi dobro da se prije uzimanja kontraceptivnih tableta svakako posavjetujete s liječnikom. Većina oralnih kontraceptiva sadrži u pojedinačnom pakiranju 21 tabletu, koje kod većine preparata nose oznaku dana u tjednu ili brojeve od 1 do 21. 

Ukoliko su menstrualnaa krvarenja urednog trajanja i obilnosti, kontraceptivne tablete se počinju uzimati prvi dan menstruacije. U ovom slučaju kontraceptivna zaštita je prisutna od prvog dana uzimanja tableta. Ako su menstrualna krvarenja obilna, u tom slučaju bolje je započeti s uzimanjem kontraceptivnih tableta tek 5. dan menstruacije. Oralni kontraceptivi mogu naime, u ovom slučaju pojačati intenzitet i trajanje menstrualnog krvarenja ukoliko se s njihovim uzimanjem započne prvi dan menstruacije. Ako ste kontraceptivne tablete započeli uzimati 5. dan ciklusa, puna kontraceptivna zaštita je prisutna tek od slijedećeg, drugog ciklusa uzimanja kontraceptivnih tableta. 

Ako su kontraceptivne tablete iz vašeg pakiranja označene s danima u tjednu (ovaj način označavanja se može primjenjivati samo kod jednofazičnih preparata kada svaka tableta sadrži jednaku dozu hormona), tada se ravnajte prema danu kada ste dobili menstruaciju. Na primjer, ako je prvi dan menstruacije srijeda, započnite kontracepciju uzimanjem tablete s oznakom srijeda (sri). Ako su tablete označene s brojevima, tada naravno započinjete s uzimanjem tablete koja nosi broj 1. Nastavite s uzimanjem tableta koje slijede u smjeru koji vam pokazuje strelica. Nakon što uzmete posljednju, 21. tabletu, slijedi sedmodnevna stanka u tijeku koje se javlja krvarenje. Krvarenje obično nastupa 2 - 3 dana nakon što ste uzeli posljednju tabletu. 

Nakon tjedan dana pauze počnite trošiti novo pakiranje, istoga dana u tjednu kao i prethodno. Praktički to znači, ako ste započeli s uzimanjem kontracepcije prvi dan menstruacije koji je bio srijeda, tada ćete i pauzu zapoceti u srijedu nakon 21 tablete. S novim pakiranjem tableta započinjete ponovno u srijedu, tjedan dana nakon što ste uzeli zadnju tabletu iz prethodnog pakiranja, dakle neovisno o krvarenju koje se javlja u pauzi. Preporučuje se tablete uzimati u isto doba dana, ± 2 sata. Ako ste se držali pravila uzimanja, zaštita od neželjene trudnoće uključuje i sedmodnevnu stanku dok ne uzimate tablete.

Ako se tablete uzimaju pravilno, postoje samo dva moguća razloga za smanjenje njihove učinkovitosti:

 • povraćanje ili vrlo jaki proljev tijekom prva 4 sata od uzimanja tablete. U tom slučaju slijedite uputu kao u slučaju da ste propustili tabletu.
 • pri uzimanju nekih vrsta lijekova iz skupine antibiotika (ampicilin, rifampicin), barbiturata, lijekova za liječenje epilepsije (hidantoin). U tim slučajevima ginekolog će vas posavjetovati o primjeni kontraceptivnih tableta.
Upute za uzimanje kontraceptivnih pilula

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od uzimanja Vaše posljednje tablete je prošlo manje od 12 sati, zaboravljenu tabletu je potrebno uzeti čim prije se sjetite. Slijedeću tabletu uzmite u njeno uobičajeno vrijeme, bez obzira što ste zaboravljenu tabletu uzeli isti dan. Uzimanje ostalih tableta nastavite na uobičajeni način. U ovom slučaju je kontraceptivna zaštita očuvana tijekom ostatka ciklusa. 

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od uzimanja Vaše zadnje tablete je prošlo više od 12 sati, kontraceptivna zaštita je u daljnjem ciklusu upitna, odnosno postoji mogućnost da ostanete trudni. I u ovom slučaju zaboravljenu tabletu treba uzeti čim prije se sjetite, a tablete nastavljate uzimati dok ih ne potrošite sve iz kutije, radi očuvanja ciklusa. Istovremeno primjenjujte dodatne načine kontracepcije (kondom, spermicidi). Ako ste izgubili jednu tabletu, uzmite slijedeću. Jedina razlika će biti da će Vam ciklus biti jedan dan kraći (20 + 7).

 

Što učiniti

 • ...ako uzimate druge lijekove
  Uvijek kada vam liječnik propisuje kontraceptivne tablete, obavijestite ga o lijekovima koje već uzimate zbog mogućih interaakcija različitih lijekova. Rezultat toga može biti smanjenje kontraceptivnog djelovanja pilula, ali i smanjenje ili porast razine aktivne supstance lijeka kojeg uzimate. Također svakom liječniku koji vam propisuje neki drugi lijeko recite da uzimate kontraceptivne tablete.
   
 • ...ako ste rodili
  Za vrijeme dojenja ne preporučuje se uzimanje oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogene jer mogu utjecati na količinu i sastav mlijeka. Ukoliko želite kontracepciju tijekom ovog osjetljivog razdoblja možete koristiti kondom, samogestagenske pilule, bakrenu ili hormonsku spiralu.
   
 • ...ako putujete
  Pobrinite se da sa sobom ponesete dovoljan broj pakiranja kontraceptivnih tableta, ovisno o trajanju putovanja. Kod promjene vremenske zone, ne zaboravite uračunati vremensku razliku i pomjeriti uzimanje tableta. Problem može nastupiti ako putujete u vremensku zonu gdje se "povećava" broj sati, odnosno sat pomjerate unaprijed. Pri tome se tableta mora uzeti toliko sati ranije od uobičajenog vremena, za koliko ste unaprijed pomjerili vaš sat.
   
 • ...ako se pojavi krvarenje tijekom uzimanja kontraceptivnih tableta
  Normalno je da se krvarenje (prijelomno ili abrupcijsko krvarenje - krvarenje uslijed oduzimanja hormona) javlja u periodu od 21. do 28 dana (kada se ne uzimaju tablete). Tijekom prvih tjedana uzimanja oralnih kontraceptiva, moguća su i probojna krvarenja u vrijeme uzimanja tableta, pri čemu se najčešće radi o oskudnom krvarenju ili smeđkastom iscjetku. Takva krvarenja ili smeđkasti iscjedak ne predstavljaju ništa ozbiljno, već su rezultat prilagodbe organizma. Zato nastavite s uzimanjem tableta kao i obično. Ukoliko se javi obilno krvarenje, posavjetujte se s ginekologom. Ukoliko niste istodobno uzimali druge lijekove, a javilo se probojno krvarenje, kontraceptivna zaštita je i dalje očuvana. Ali, ako ste uzimali antibiotik, i uz antibiotsku terapiju dolazi do probojnog krvarenja, tada je kontraceptivna zaštita oslabljena - antibiotici naime ubrzavaju funkciju enzima mikrosomalne frakcije jetre koji razgrađuju hormonske sastojke kontraceptivnih tableta, tako da je stvarna koncentracija ovih sastojaka u krvi snižena, te više ne postoji potpuna kontraceptivna zaštita. U ovom slučaju je potrebno koristiti dodatnu kontracepciju.
Upute za uzimanje kontraceptivnih pilula
 • ...ako želite prijeći s jednog na drugi preparat
  Ukoliko Vaš novi preparat sadrži istu ili veću količinu estrogena, prijelaz je moguć i vrlo jednostavan: nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva i nakon uobičajene sedmodnevne stanke, počnite uzimati svoje nove tablete. Ali ako želite prijeći na preparat s nižom dozom estrogena, tada novi preparat započinjete uzimati 22. dan ciklusa, dakle bez sedmodnevne pauze i nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva.
   
 • ...ako izostane krvarenje
  Ako ste uzeli sve tablete u pravo vrijeme, vjerojatno niste trudni. Nastavite s redovitim uzimanjem kontraceptivnih tableta. Ako se krvarenje ne pojavi u dvije stanke uzastopno, za svaki slučaj načinite test na trudnoću, te se obratite liječniku za eventualnu promjenu preparata (preniska doza estrogena?).
   
 • ...ako želite pomjeriti mjesečnicu
  Da bi kontraceptivna zaštita ostala očuvana, ciklus možete skratiti najviše za dva dana, i to tako šte ćete izostaviti dvije posljednje tablete. Ukoliko ciklus želite produžiti jednostavno nastavite uzimati tablete iz slijedećeg pakiranja i to onoliko dana koliko želite produžiti ciklus. Ovo pravilo vrijedi samo za jednofazične preparate (sve tablete su istog izgleda i boje u pakiranju). Ako su tablete u Vašem pakiranju različite boje, onda se radi ili o tricikličnom (tri boje) ili dvofazičnom (dvije boje) preparatu. U tom slučaju, ako želite produžiti ciklus, nakon 21. dana uzimate tablete samo iz posljednje faze!

 

Liječniku biste se trebali obratiti u slučaju sumnje na trudnoću, ako imate obilna menstruacijska krvarenja, stalne jake glavobolje, planiranu operaciju, bolove u prsima ili jak svrbež.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme