Datum zadnje izmjene: 12. 02. 2020.

Žene koje jedu puno brze hrane trebaju više vremena za začeće i imaju veću vjerojatnost da će biti neplodne u odnosu na žene koji rijetko jedu ove vrste obroka, navodi nedavno istraživanje.

U usporedbi sa ženama koje su općenito izbjegavale brzu hranu, ženama koje su je kozumirale četiri ili više puta tjedno prije nego što su zatrudnile, je trebalo mjesec dana duže da ostanu trudne, otkrila je studija s 5.,98 prvorotki u Australiji, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji. Sveukupno je 2,204 žena, ili 39%, zanijelo u roku od mjesec dana u odnosima bez kontracepcije, a 468 ili 8% je bilo neplodno i nije zanijelo nakon 12 mjeseci pokušaja. Žene, koje su rijetko ili nikad nisu jele brzu hranu, su imale 8 posto rizik za neplodnost. Rizik je bio 16 posto u žena koje su konzumirale brzu hranu najmanje četiri puta tjedno.

"Brza hrana sadrži velike količine zasićenih masnoća, natrija, a ponekad i šećera", rekla je autorica Jessica Grieger iz Robinson Research Instituta i University of Adelaide u Australiji.

"Iako nije posebno proučavan odnos tih prehrambenih komponenata prema plodnosti u ljudskim trudnoćama, uočene su veće količine zasićenih masnih kiselina u jajnim stanicama žena koje su podvrgnute potpomognutoj oplodnji, a studije kod miševa su pokazale da prehrana s visokim udjelom masnoća ima toksični učinak na jajnike ", rekla je Grieger. "Vjerujemo da brza hrana može biti jedan od čimbenika koji smanjuje neplodnost kroz promijenjenu funkciju jajnika".

Oko 1 od 10 žena u reproduktivnoj dobi ima poteškoća sa začećem. Najčešće su problemi s ovulacijom, često povezani s policističnim sindromom jajnika (PCOS). Neki od znakova da žena ne ovulira su nepravilni ciklusi ili izostanak menstrualnog krvarenja. Manje česti uzroci neplodnosti kod žena mogu uključivati neprohodne jajovode, strukturne anomalije maternice ili miome maternice. Rizik se povećava s godinama, a također može biti pogoršan pušenjem, prekomjernim konzumiranjem alkohola, stresom, nezdravom prehranom, prekomjernom tjelovježbom, prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću ili spolno prenosivim infekcijama.

Žene u trenutnoj studiji su većinom bile prekomjerne tjelesne težine i većina je jela brzu hranu najmanje dva puta tjedno, napisali su u znanstvenom časopisu Human Reproduction.

Brza hrana i neplodnost

Istraživači su također promatrali koliko često žene jedu voće i utvrdili da je kod onih koje su imale tu naviku manje od jednom mjesečno trebalo duplo dulje da bi zatrudnile od žena koje su jele najmanje tri voćne porcije dnevno. Kod najnižeg unosa voća, rizik od neplodnosti je bio 12 posto, u usporedbi s 8 posto uz najveću potrošnju voća.

Studija nije bila kontrolirani pokus koji bi dokazao da li ili kako količina voća ili brza hrana može utjecati na njihovu plodnost. Drugo ograničenje je da su se znanstvenici oslanjali na prehrambene upitnike koje su žene ispunile tijekom posjeta ginekologu te su ih zamolili da se prisjete što su jele u mjesecu prije nego što su zanijele - metoda koja nije uvijek točna.


 

IZVOR: https://bit.ly/2Ic3Y6R
Hum Reprod 2018.Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve