Datum zadnje izmjene: 19. 04. 2022.

Prema novim podacima iz države Washington, trudnice se zaražuju koronavirusom brže od ostalih odraslih osoba. Između ožujka i lipnja, na svakih 1.000 trudnica zabilježeno je 14 slučajeva COVID-19, u usporedbi sa 7 slučajeva među svakih 1.000 odraslih osoba koje nisu bile trudne u dobi od 20 do 39 godina, otkrili su istraživači.

Nakon što su uzeli u obzir ostale čimbenike rizika, stopa COVID-19 u trudnica bila je 70% viša nego u odraslih osoba koje nisu trudne, navodi se u izvješću u American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Trudnice u nebijelim rasnim / etničkim skupinama bile su posebno ranjive. U usporedbi sa ženama u državi Washington koje su rodile živorođenu djecu u 2018. godini, udio slučajeva COVID-19 u trudnoći među većinom rasnim i etnički manjinskim skupinama tijekom razdoblja studije o pandemiji bio je dva do četiri puta veći.

Uz to, dok su osobe koje primaju medicinsku njegu na jeziku koji nije engleski predstavljale otprilike 8% opće populacije, one su činile otprilike 30% trudnica s COVID-19.

Uz činjenicu da trudnice s COVID-19 imaju veće stope teških oblika bolesti, nova studija "snažno sugerira da bi trudnice trebale imati širi prioritet za dodjelu cjepiva COVID-19", zaključili su istraživači.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/3bsz5Yy

American Journal of Obstetrics & Gynecology, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve