Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Dojenje je povezano sa značajnim smanjenjem ukupnog rizika od karcinoma jajnika, kao i od seroznih tumora visokog stupnja, najsmrtonosnijih podtipova.

"Ono što je važno, korist dojenja proteže se dalje od bilo koje koristi same trudnoće", rekao je dr. Naoko Sasamoto iz Brighama i ženske bolnice u Bostonu. "Zanimljivo je da je prosječno trajanje dojenja manje od tri mjeseca bilo povezano sa značajnim smanjenjem rizika, što sugerira da čak i kratko trajanje dojenja može biti korisno."

Tim je analizirao parozne žene s karcinomom jajnika i kontrolirao 13 studija iz Ovarian Cancer Association Consortium. Srednja dob žena bila je oko 57, a većina (89%) su bile bjelkinje. Kako je objavljeno u JAMA Onkologiji, u usporedbi s kontrolama, žene s rakom jajnika bile su starije, s većom vjerojatnosti da su u postmenopauzi i primiparoze, da nikada nisu koristile oralne kontraceptive, te da su imale povijest endometrioze i obiteljsku anamnezu raka jajnika.

Nakon prilagođavanja i neovisno o paritetu, dojenje je bilo obrnuto povezano s rizikom invazivnih i graničnih tumora u usporedbi s onima koje nisu dojile. Invazivni tumori su se javljai 34% rjeđe i tumori granične malignosti 38% manje u žena koje su dojile.

Konkretno, među invazivnim tumorima, povezanost je bila statistički značajna za serozne visokog stupnja (-25%), endometrioidne (-27%) i tumore svijetlih stanica (-22%). Slična, ali neznačajna povezanost primijećena je za serozne tumore niskog stupnja; međutim, nije opažena značajna inverzna povezanost za mucinusne tumore.

Za granične tumore uočena je statistički značajna inverzna povezanost i za mucinozne i za serozne tumore, pri čemu su se mucinozni tumori javljali 32% manje i serozni tumori 23% manje u žena koje su dojile.

Za jednu epizodu dojenja, prosječnog trajanja od jednog do tri mjeseca bila je povezanost s 18% nižim rizikom , dok je dojenje 12 ili više mjeseci bilo povezano s 34% manjim rizikom. U usporedbi sa ženama koje nikada nisu dojile, manje od 10 godina od posljednje epizode dojenja povezano je s 44% nižim rizikom, dok je 30 ili više godina od zadnjeg dojenja bilo povezano sa 17% manjim rizikom.

Dojenje je povezano s nižim rizikom od raka jajnika

Dr. Sasamoto je rekao: "Naši nalazi u prospektivnim kohortnim studijama dodaju se na listu zdravstvenih prednosti dojennja. Trebali bi podržati majke koje se odluče dojiti i kliničare koji se brinu za trudnice i dojilje. Osim toga, nadamo se da će se biti podupiruće okruženje za majke koje odluče dojiti. "

Dr. Kecia Gaither, direktorica perinatalnih službi u NYC Health and Hospital / Lincoln, studiju je nazvala "inovativnom" ."Svakako služi kao sjajna polazna točka za daljnja istraživanja, nadam se da stratificira ne samo populacijsku raznolikost, već uključuje žene s jakom obiteljskom anamnezom karcinoma jajnika, pretile žene, upotrebu oralnih kontracepcijskih pilula i žene s dijabetesom."

 

IZVOR: https://bit.ly/2xkijuy JAMA Oncology, online 2020.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve