Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.

Upotreba oralnih kontraceptiva (OC) nije utjecala na seksualni život u randomiziranoj kontroliranoj studiji na tu temu, objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Međutim, levonorgestrel koji se nalazi u oralnoj kontracepciji (OC), a koji se koristio u istraživanju, je blago smanjio tri od sedam parametara bodovanih u Profile of Female Sexual Function (PFSF), one koje se odnose na želje, uzbuđenje i zadovoljstvo. To može utjecati na odluku kod nekih žena koje se odlučuju na kontracepciju, navode autori. 

Budući da su razlike kod ova tri čimbenika "relativno male, naše rezultate treba interpretirati s oprezom", izjavila je glavna autorica Dr. Angelica Linden Hirschberg, profesor na Odsjeku za ginekologiju i u Karolinska University Hospital u Stockholmu u Švedskoj. Međutim, dodala je: " kod pojedinih žena vjerojatno mogu biti od kliničke važnosti."  Autori, na čelu s Dr. Niklas Zethraeus iz odjela za učenje, informatiku, upravljanje i etiku u Karolinska Institutet, ne smatraju da bi se treba praksa propisivanja kontraceptiva trebala mijenjati, No, dodala je da moguće nuspojave treba priznati. 

U ovoj studiji se koristila kombinacija 150 g levonorgestrela i 30 g etinilestradiola (Neovletta, Bayer Schering Pharma), što je najčešće propisivan oralni kontraceptiv u Švedskoj, navode autori. Dr. Hirschberg je izjavila da se oralni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel preporučuju kao prvi izbor u mnogim zemljama jer je ova kombinacija povezana s najmanjim rizikom od venske tromboze. Nasumično su odabrane dvije skupine zdravih žena: prva skupina s 340 žena u dobi od 18 do 35 godina koje su uzimale placebo i 332 žena u skupini s OC. Sudionice su uzimale jednu kapsulu dnevno kroz 21 dana s tjedan dana pauze, kroz 3 mjeseca. 

Osnovni podaci su prikupljani sedam dana prije početka liječenja i na kraju trećeg ciklusa liječenja. U oba perioda je uzet uzorak krvi za analizu hormona. Sudionice su ispunile tri ankete: tjedna seksualna aktivnost Log (SAL), PFSF i određivanje osobnog stresa (PDS) Istraživači su otkrili da je kontracepcija negativno utjecala na želju; uzbuđenje i zadovoljstvo u usporedbi s placebom. Bodovi za orgazam, seksualnu odgovornost, reagiranje i „self-image“ su bili slični u obje skupine. 

Prosječni PDS rezultati i učestalost zadovoljstva u seksualnim odnosima u 1. tjednu također je bila slična između skupina: Za PDS je srednja razlika bila 3,63; za zadovoljstvo je srednja razlika bila -0,57.

Oralni kontraceptivi ne utječu na seksualni život

Prva studija takve vrste

Autori pišu kako je većina prethodnih istraživanja na ovom području bila retrospektivna, a ne randomizirana ili kontrolirana. Samo su dvije male placebo kontrolirane randomizirane studije objavljene između 1978. i 2011. godine, a oboje su imali neuvjerljive rezultate. 

Različite vrste kombiniranih oralnih kontraceptiva imaju različite profile rizika i nuspojave. Dakle, rezultati se ne mogu generalizirati za sve oralne kontraceptive, navode autori. Neke tablete su povezane s promjenama raspoloženja, aknama, povećanim apetitom i povećanjem tjelesne težine, ovisno o gestagenu i načinu primjene. "Potrebne su daljnje placebom kontrolirane studije za procjenu učinaka na spolne funkcije s drugim kombinacijama OC", rekao je dr Hirschberg. 

Kada bi rezultati s drugim oralnim kontraceptivima pokazali manji ili nikakav učinak na seksualnu funkciju, to bi moglo utjecati na medicinske odluke. Seksualno nezadovoljstvo je glavni razlog zašto žene prestaju uzimati oralnu kontracepciju, riskirajući neželjene trudnoće, zaključili su.

 

J Clin Endocrinol Metab. Objavljeno on-line, 2016.

Povezane teme

  Novosti - Sve