Datum zadnje izmjene: 23. 01. 2020.


Pojavnost migrene u dobnoj skupini žena od 35 do 45 godina kreće se između 25-35%. U mnogim slučajevima, migrena se javlja ovisno o menstruacijskom ciklusu i izazvana je oscilacijama u razini spolnih hormona.

Kod oko 50% žena s migrenoznim glavoboljom, ona nastupa isključivo prvi ili drugi dan menstruacije ("čista" menstruacijska migrena bez aure) ili, što je daleko češće, ovisno o ciklusu (menstruacijska migrena bez aure).

Anamnestički se migrena razlikuje od drugih glavobolja po tome što su bolovi uvijek jednostrani, pulsirajućeg karaktera, umjerenog ili jakog intenziteta, pojačavaju se pri tjelesnim aktivnostima (hodanje, penjanje stepenicama) i praćeni su mučninom s ili bez povraćanja i osjetljivošću prema svjetlosti i buci. Dijagnoza menstruacijske migrene se postavlja jednostavno uz pomoć menstruacijskog kalendara.

Kod menstruacijskih migrena radi se o migrenama bez aure, pa ovaj tip glavobolje nije kontraindikacija za primjenu uobičajenih oralne hormonske kontracepcije, ukoliko ne postoje druge kontraindikacije. Ako se radi o migrenama s aurom (fokalni neurološki simptomi, svjetlucajući skotomi), kod kojih postoji povišen vaskularni rizik, a osobito pojava ishemijskog inzulta, oralna hormonska kontracepcija nije pogodan oblik kontracepcije. Procjenjuje se da 85% migrenoznih glavobolja protječe bez aure. Ukoliko postoji dvojba o kojem se tipu migrene radi, potrebno je konzultirati specijaliste neurologije.

Uzrok menstruacijske migrene je vjerojatno nagli premenstrualni pad razine estrogena. Otuda pacijentice s menstruacijskim migrenama osjećaju znatno poboljšanje pri "izravnavanju" ciklusa, odnosno hormonskih oscilacija tijekom ciklusa. I dok su rezultati istraživanja s perimenstrualnom primjenom estrogena u spontanom ciklusu kontradiktorni, prvi rezultati studija ukazuju na poboljšanje simptoma u slučaju "dugih ciklusa" – kontinuiranog uzimanja oralne kombinirane kontracepcije tijekom 3-6 ciklusa. Kako uzrok tegoba može biti i sam estrogen, druga mogućnost je primjena "samogestagenske" kontracepcije – hormonske kontracepcije koja sadrži samo gestagene.

Postoje mnogobrojni proizvodi na tržištu kojima se postiže "dugi ciklus". Aktualno istraživanje uspoređivalo je učinkovitost samogestagenskog preparata s 75 mikrograma dezogestrela i klasičnih kombiniranih kontracepcijskih pilula koje su sadržavale 30 mikrograma etinil-estradiola i 150 mikrograma dezogestrela. Obje skupine pacijentica osjećale su značajno poboljšanje u učestalosti, intenzitetu i trajanju menstruacijskih migrena tijekom šest mjeseci promatranja, pri čemu je učinak bio izraženiji kod pacijentica koje su koristile samogestagensku kontracepciju. Tako je 68% pacijentica iz skupine sa samogestagenskom kontracepcijom potvrdilo smanjenje intenziteta bolova, dok je udio pacijentica koje su imale smanjenje intenziteta migrene iznosio 30% u skupini s kombiniranim kontracepcijskim pilulama. Otuda samogestagenska kontracepcija predstavlja zanimljivu terapijsku opciju u liječenju menstruacijskih migrena.

 

Što preporučuju smjernice?

Pri propisivanju hormonske kontracepcije od velike pomoći mogu biti kriteriji izbora koje navodi Svjetska zdravstvena organizacija-WHO. Prema ovim kriterijima, razlikuju se pacijentice koje imaju glavobolju od pacijentica koje imaju migrenu. U ovoj posljednjoj skupini razlikuju se pacijentice koje imaju migrenu s aurom od pacijentica koje imaju migrenu bez aure.


WHO smjernice

 

 

    kombinirana
E/G OHK
Samogestagenska
kontracepcija 
 
početak uzimanja kontracepcije
 
 glavobolja    1  1
 migrena bez aure      
   < 35 godina  2 1
   > 35 godina  3  1
 migrena s aurom    4  2
 
korisnice kontracepcije
     
glavobolja   2 1
migrena bez aure      
 
< 35 godina
3 2
  > 35 godina 4 2
migrena s aurom   4 3

 


Objašnjenje:
1: uvijek primjenjiva metoda; 2: općenito prihvatljiva metoda; 3: ne preporučuje se; 4: ne smije se primjenjivati.

 

 

Beilage in Frauenarzt :: 52 Jahrgang :: Januar 2011 ::


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve