Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Kirurško liječenja stresne inkontinencije značajno poboljšava spolne funkcije žene kroz 24 mjeseca nakon operacije, pokazala je sekundarna analiza dva klinička ispitivanja.

Između četvrtine i polovine odraslih žena ima urinarnu inkontinenciju, a seksualna disfunkcija raste paralelno s težinom stresne urinarne inkontinencije. Ostaje nejasno poboljšava li kirurško liječnje inkontinencije u žena i seksualnu funkciju.

Dr. Stephanie M. Glass Clark i kolege sa Zdravstvenog sveučilišta Virginia Commonwealth u Richmondu koristili su podatke iz studija nazvanih SISTEr i TOMUS, koje su uspoređivale operativne zahvate za poboljšanje inkontinencije tipa Burchove kolposuspenzije, autolognog fascijalnog slinga i miduretralnog slinga.

Kod 924 seksualno aktivne žene koje su svoje stanje oscjenjivale uz pomoć standardiziranog upitnika PISQ  -  Pelvic Organ Prolapse, tijekom 12 i 24 mjeseca došlo je do značajnih poboljšanja spolne funkcije u usporedbi s početnom vrijednosti, bez obzira na vrstu operacije inkontinencije.

Bilo je klinički značajnih poboljšanja u ukupnoj seksualnoj funkciji, kao i u specifičnim stanjima, uključujući ponavljajuću inkontinenciju, prolaps, bol i razne domene seksualnih funkcija (fizičke, bihevioralne ili emotivne i partnerske).

Seksualna funkcija u žena nakon operacije zbog inkontinencije

Većina poboljšanja seksualne funkcije dogodila se u prvih 12 mjeseci nakon operacije, a zadržala se tijekom druge postoperativne godine, objavili su istraživači.

Neuspjeh operacije značajno je povezan s lošijim rezultatima spolne funkcije. Najveće poboljšanje seksualne funkcije zabilježeno je u specifičnim pitanjima "je li inkontinencija urina povezana sa seksualnom aktivnosti?" i "ograničava li strah od inkontinencije vašu seksualnu aktivnost?"

"Ovi podaci doprinose rastućoj literaturi postoperativne seksualne funkcije nakon kirurškog liječenja inkontinencije", zaključuju autori. "Ova studija i druge pokazuju da se seksualna funkcija poboljšava kirurškim poboljšanjem stresne inkontinencije što može sugerirati moguću povezanost urinarne inkontinencije i seksualne disfunkcije."

 

IZVOR: https://bit.ly/2UphYQc

Obstetrics & Gynecology 2020.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve