Datum zadnje izmjene: 02. 01. 2020.

Neplodnost može biti uzrokovana podjednako muškim i ženskim faktorom, biti prisutni kod oba partnera, ili biti neutvrdivi čak i modernom medicinom / idiopatska neplodnost.

Učestalost neplodnosti u Hrvatskoj kao i većini zapadnih zemalja iznosi 12-15%. U oko 30 - 40% slučajeva bračne neplodnosti razlog neplodnosti leži na strani žene, a otprilike isto toliko na strani muškarca. U 15 - 20% slučajeva radi se o neplodnosti oba partnera, ili se pak radi o neplodnosti čiji je uzrok nepoznat ili se ne može pronaći Za parove koji pristupaju izvantjelesnoj oplodnji zna se najviše o uzrocima zbog detaljne evidencije koja se vodi u IVF registrima.

Uzroci neplodnosti 33.000 parova koji su pristupili IVF-u 2007. godine u Italiji dijele se na sljedeće:

 • muški čimbenik 34.3%
 • problemi s jajovodima 13.2%
 • problemi s ovulacijom 5.2% (PCOS i ciste na jajnicima)
 • endometrioza 6.0%
 • smanjena rezerva jajnika 5.2%
 • višestruki spontani pobačaji 0.6%
 • višestruki ženski faktor 6.6%
 • i ženski i muški faktor 16.3%
 • neobjašnjena neplodnost 12.2%
   

Opće loše zdravlje

Razlozi koji mogu voditi nastanku bračne neplodnosti iz ove kategorije obuhvaćaju životnu dob (>40 godina), ranu menopauzu (<40 godina), miome maternice, prekomjernu tjelesnu težinu (>20%) ili pothranjenost (<10%), smetnje u funkciji štitnjače, hiperprolaktinemiju, dijabetes melitus, smetnje u funkciji nadbubrežne žlijezde, bubrežne bolesti, neurološka oboljenja (uključivo procese koji zahvaćaju hipofizu), psihijatrijske bolesti, uzimanje lijekova, infektivne bolesti, tumore i druge teže bolesti.

Temeljnu bolest ili problem pogoršavaju kronični stres, uporaba alkohola, droga i pušenje te brojni okolišni i nutritivni čimbenici.

Ostali uzroci neplodnosti

Imunološki uzrok

Razvitak protutijela na spermije, bilo u ženskog ili muškog partnera može biti razlogom bračne neplodnosti. Takva protutijela imobiliziraju spermije i na taj način onemogućuju kontakt s jajašcem. Pojava serumskih protutijela u žena protiv sjemenskih sastojaka partnera nalazi se u oko 10% neplodnih parova. Pritom se radi o antigenima krvne plazme i ejakulata, a manje o antigenima spermija. 

Spermalna antitijela nastaju u nekih muškaraca nakon virusne infekcije prostate ili epidimisa, kod povrede  ili operacije u području testisa, a najčešće kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere. Pretpostavlja se da u takvim slučajevima dijelovi spermija ulaze u cirkulaciju, te dolazi do senzibilizacije imunološkog sustava na stvaranje autoantitijela protiv njih. 

Prisutnost protutijela na spermije ne znači definitivno i neplodnost muškarca. Smatra se da ona utječe na plodnost ukoliko ometa jednu od zadaća koju spermiji izvršavaju tijekom oplodnje (oko 2-13% neplodnih muškaraca). Spermalna antitijela uzrokuju aglutinaciju spermija i smanjuju pokretljivost spermija i na taj način uzrokuje neplodnost. Druga mogućnost koja se onemogućava vezanje spermija na ZP-3 receptore zone pelucide. U normalnim uvjetima taj kontakt se ostvaruje uz pomoć receptora na apikalnom dijelu glave spermija, a ukoliko ih nema ili ako su pokriveni protutijelima izostaje interakcija između spolnih stanica.

Osim tri glavna tipa protutijela klase IgG, IgM i IgA, moguće je odrediti gustoću i prostorni razmještaj protutijela na površini spermija. Ako su protutijela pretežno razmještena na glavi spermija, tada je slaba interakcija spermija sa zonom pelucidom jajne stanice najvjerojatnije glavnim uzročnikom izostanka oplodnje, a ukoliko su prisutni uglavnom na repu, smanjena je pokretljivost spermija i prisutna opsežna aglutinacija spermija. U liječenju neplodnosti imunološkog uzroka koriste se metode potpomognute oplodnje.

 

Nepoznati uzroci

Ukoliko se i nakon potpune dijagnostičke obrade bračnog para, niti kod jednog bračnog partnera ne može uočiti nikakva nepravilnost, odnosno u onim slučajevima gdje su muškarac i žena potpuno zdravi, ali potomstva nema - govorimo o nepoznatom uzroku bračne neplodnosti ili idiopatskoj neplodnosti. 

Uz sva saznanja i tehniku današnja ginekologija nije u mogućnosti odgovoriti na pitanje koji je uzrok neplodnosti nekih parova. Kao i kod imunološkog uzroka, u slučajevima nepoznatog uzroka bračne neplodnosti, bračnom paru se savjetuju metode potpomognute oplodnje.

Ostali uzroci neplodnosti

Psihički uzroci

Nije dokazan niti jedan izravni psihički uzrok koji bi se mogao okriviti za neplodnost, no dokazano je da psihička stabilnost i vjera u uspjeh liječenja neplodnosti dovode do cilja. Ipak, na osobnoj razini mnoge žene ne ostanu u drugom stanju iz straha od svega onoga što će dijete zahtijevati od njih. 

Mnoge žene koje se bore s neplodnosti rade dvostruko radno vrijeme na tjedan, i iscrpljene su, i u ovom stanju pokušavaju ostvariti trudnoću - kao diplomski rad ili doktorsku disertaciju. Na isti način pretjerana usredotočenost na začeće kao cilj može imati za posljedicu prerano sazrijevanje jajašaca koja nisu spremna za oplodnju. 

Niz drugih svakodnevnih sukoba kao što su nemogućnost zadovoljenja vlastitih potreba, osjećaj nedostatka kontrole nad životom, nezadovoljstvo izazvano poslom ili onime što posao ili poslovna karijera predstavljaju mogu utjecati na plodnost. 

Dr.Christiane Northrup u svojoj knjizi Žensko tijelo, ženska mudrost / Women's bodies, women's wisdom piše: "Začeće djeteta je čin primanja, a ne maraton koji se može uprogramirati u vaš dnevni raspored". Unutarnji sukob vezan uz trudnoću, porođaj, brigu oko djece ili ograničenja koja bi djeca mogla nametnuti kada se pojave može imati za posljedicu neplodnost. 

U svim tim slučajevima prije nego se odlučite za metode umjetne oplodnje, svakako potražite savjet psihoterapeuta ili psihoanalitičara. Razrješenje unutrašnje napetosti često će biti dostatno za uspostavljenje prirodne ravnoteže koja može omogućiti začeće, a ukoliko do njega uz psihoterapijsku podršku i ne dođe, sagledavanje i oslobađanje unutarnjih sukoba igrati će značajnu ulogu u konačnoj uspješnosti liječenja neplodnosti.
 

 


dr.Vesna Harni

Povezane teme