Datum zadnje izmjene: 28. 12. 2019.

Ovulacija je središnji događaj svakog menstrualnog ciklusa i označuje pucanje folikula (mjehurića) na jajniku pri čemu se oslobađa zrela jajna stanica. Ovulacija je pod suptilnom kontrolom gotovo cjelokupnog endokrinološkog sustava žene: hipotalamus svojim realising-hormonima (gonadotropni realising hormon - GnRH, prolaktin) kontrolira funkciju hipofize, koja opet svojim hormonima daje ritmičke impulse i signale jajniku (folikulostimulirajući hormon – FSH i luteinizirajući hormon – LH), štitnjači (tireotropin – TSH i nadbubrežnoj žlijezdi (adrenokortikotropni hormon - ACTH). 

Štitnjača i nadbubrežna žlijezda indirektno, povratnim djelovanjem na hipofizu utječu na funkciju jajnika. U konačnici je ipak vodeći folikul taj koji svojim hormonima (estradiol, progesteron) povratnim djelovanjem na hipofizu dovodi do vlastitog pucanja i oslobađanja jajne stanice. 

Nasuprot ovulacije stoji anovulacija - izostanak stvaranja i/ili pucanja folikula jajnika i oslobađanja jajne stanice, što je prvi preduvjet normalnog funkcioniranja žene i ostvarenja željene trudnoće. Kao posljedica anovulacije, javljaju se poremećaji menstrualnog ciklusa kao što su polimenoreja (10%), oligomenoreja (14%) i amenoreja (3%). Premda će 73% pacijentica s anovulacijom imati normalan menstrualni ciklus, neravnoteža hormona izaziva promjene u viskoznosti cervikalnoj sluzi što dodatno onemogućuju oplodnju, pa je ovo najčešći uzrok neplodnosti (30%).
 

Izostanak ovulacije obuhvaća poremećaje na tri razine:

  • I - Središnji defekt:

nedostatak pulzacijske sekrecije hormona hipotalamusa koja nastaje u uvjetima stresa, akutnog gubitka tjelesne težine, anoreksije nervoze, kao i hiperprolaktinemije.

  • II - Abnormalni signali:
    • nedostatak FSH stimulacije kod visoke razine hormona jajnika: tumor jajnika ili nadbubrežne žlijezde, prekomjerna ili nedostatna funkcija štitnjače, bubrežne i jetrene bolesti, abnormalna (ekstraglandularna) produkcija estradiola
    • nedostatak FSH stimulacije uz nisku razinu estradiola: perzistentni folikul, LUF sindrom.
  • III - Lokalni procesi u jajniku:

infekcija, endometrioza, sindrom rezistentnog ili neosjetljivog jajnika, heterogenost LH i FSH molekule.

Anovulacija

Najjednostavniji, premda ne i najtočniji način praćenja ovulacije je mjerenje bazalne temperature. Najveći nedostatak ove metode u planiranju trudnoće je nemogućnost pretkazivanja ovulacije. Iz skoka bazalne temperature koji prati ovulaciju, tek retrogradno saznajemo je li se ovulacija odigrala ili ne. Nešto bolji postupak je određivanje razine LH u urinu pomoću LH trakica. Skok razine LH nekih 36 sati prije ovulacije se u ovom testu prikazuje slično klasičnom testu na trudnoću u vidu dvije crtice na test polju, te metoda predstavlja precizan način pretskazivanja ovulacije. Sličan način, koji će uz određivanje LH u urinu, u ciklusu upoznavanja zahtijevati još i mjerenje bazalne temperature se zasniva na uporabi minikompjutora koji se naziva Persona. 

Svakako najznačajniji postupak u praćenju zbivanja tijekom ženskog ciklusa je ultrazvučni monitoring ciklusa - ultrazvučno praćenje rasta folikula uz određivanje bazalnog hormonskog statusa, bazalne razine (3. - 5. dan ciklusa) odnosno dinamičkog praćenja kretanja razine relevantnih hormona. 

 

Liječenje anovulacije

Liječenje anovulacije ovisi o tome, planira li jedna žena u tom trenutku ostvariti trudnoću ili ne.

Ukoliko žena ne planira trudnoću, a liječenja anovulacije samostalno bez liječenja neplodnosti, tada se nastoji razriješiti osnovni poremećaj ili hormonski disbalans i održati ciklus medikamentoznim putem. U ovu svrhu najčešće se primjenjuju gestagenska terapija tijekom 2. faze ciklusa, uz liječenje osnovnog poremećaja, kao i opće mjere tipa otklanjanje stresa, hiperkalorična dijeta kod anoreksije ili kirurško liječenje (endometrioza). 

Ako se radi o anovulacijskim ciklusima i liječenju neplodnosti, uz otklanjanje primarnog uzroka anovulacije pristupa se stimulaciji i indukciji ovulacije medikamentoznim putem. U tu svrhu primjenjuju se klomifen, epimestrol i/ili gonadotropini: FSH, FSH+LH i hCG (bez ili u kombinaciji s GnRH-analozima) u svim mnogobrojnim varijacijama. 
 

Anovulacija

Uvijek kada postoji problem u svezi nečega tako kompliciranog kao što je to proces ovulacije, uzroke tražimo u mehanizmima koji reguliraju menstrualni ciklus u limbičkom dijelu središnjeg živčanog sustava.

S obzirom da najveći broj uzroka izostanka ovulacije potječe iz hipotalamusa, ova problem valja razmatrati u sklopu neravnoteže pod utjecajem stresa i ponovnog usklađivanja razine neuropeptida u mozgu (hipotalamus i limbički sustav u cijelosti). Stresovi koji dovode do poremećaja menstrualnog ciklusa, izostanka ovulacije ili gubitka menstruacije obuhvaćaju zastojne negativne emocije koje nastaju zbog osjećaja podređenosti ili inferiornosti u svakodnevnom životu i životnim ulogama. 

Ponovno uspostavljanje ciklične funkcije jajnika zahtijeva analizu usvojenih negativnih poruka, kao i ponovnu uspostavu ciklične izmjene i protoka emocija. Ovdje svakako spada i psihoanaliza, koja nadilazi ograničenja ginekološkog pregleda i laboratorijskih testova. 

Zdrava prehrana podrazumijeva uporabu cjelovitih životnih namirnica, odnosno prehranu koja uravnotežuje eikozanoide i glukagon, odnosno inzulin. Normalizacija tjelesne težine povećava osjetljivost prema inzulinu i smanjuje razinu androgena. 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme