Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Kontraceptivni flaster je tanak plastični transdermalni flaster u boji kože. Ljepljiva strana flastera ostaje pričvršćena za kožu nakon što se ukloni prozirna, plastična, zaštitna folija. Jedno pakiranje kontraceptiva sadrži tri veoma tanka matriksna flastera veličine oko 4x4 cm. Za razliku od velikih tzv. depo flastera, kontraceptivni flaster je matriksnog tipa, što znači da je aktivna tvar fino raspršena u tankom matriksu, odakle se kontinuirano i ravnomjerno oslobađa i apsorbira kroz kožu tijekom svih 24 sata dnevno. Po tri vrećice omotane su zajedno perforiranim prozirnim plastičnim filmom.

S pojavom kontraceptivnog flastera, ušli smo u razdoblje kada su se omiljene pilule započele primjenjivati u tjednim razmacima i to ne više oralno i gutanjem, već lijepljenjem tankog prozirnog flastera na jedan od četiri dijela tijela: trbuh, stražnjicu, vanjsku površinu nadlaktice ili neki drugi predio gornjeg dijela tijela osim grudi.  Svaki flaster predstavlja kombinirani hormonski kontraceptivni pripravak. Estrogenska komponenta je predstavljena etinilestradiolom - EE2, kao i kod oralnih kontraceptiva. Svaki flaster sadrži oko 600 mikrograma etinilestradiola, dok je gestagenska komponenta različita kod različitih flastera, u najvećem broju slučajevi čini ju norelgestromin (NGMN). Djelatne tvari oslobađaju se tijekom 7 dana, a prosječna dnevna doza koja se otpušta iz flastera je 20 mikrograma EE2 i 150 mikrogama NGMN, pa se kontraceptivni flaster ubraja u veoma nisko dozirane hormonske kontraceptive. Drugi sastojci su:

 • potporni sloj: vanjski sloj od pigmentiranog polietilena niske gustoće, unutarnji
 • poliesterski sloj; srednji sloj: adheziv od poliizobutilena/polibutena, krospovidon, netkana poliesterska vlakna, laurillaktat;
 • treći sloj: polietilentereftalatni (PET) film, polidimetilsiloksanska ovojnica.

Tjedna uporaba kontraceptivnog flastera i konstantna, ravnomjerna razina djelotvornih tvari u krvi je velika prednost nad oralnim kontraceptivima kod kojih nakon uzimanja jedne pilule nastaje nagli skok u koncentraciji aktivne tvari, koji potom opada do uzimanja slijedeće tablete. Druga velika prednost kontraceptivnog flastera nad oralnom kontracepcijom je izbjegavanje učinka tzv. prvog prolaza kroz jetru. Kako se svaki lijek uzet oralno prvo dijelom metabolizira u jetri, i tek potom otprema u ostale dijelove tijela (što se naziva first-pass učinak ili učinak prvog prolaza), to je koncentracija lijeka koji se primjenjuju oralno u odnosu na lijek koji se primjenjuje transdermalno značajno veća. Lijekovi koji se primjenjuju transdermalno izbjegavaju ovaj učinak prvog prolaza, obzirom da se aktivna tvar prvo doprema do svih perifernih organa i tek potom metabolizira u jetri.
 

Kontraceptivni flaster

Način djelovanja

Princip djelovanja hormonskog kontraceptivnog flastera je identičan djelovanju monofazičnih oralnih kombiniranih kontraceptiva. Kontraceptivni flaster se mijenja jedan put tjedno, neovisno o dobu dana. Kontraceptivna zaštita je prisutna čak i kod zaboravljanja promjene flastera do maksimalno dva dana. Ukoliko se flaster slučajno odlijepi, što se dešava u manje od 2% slučajeva, kontraceptivna zaštita ostaje očuvana ako se na isto mjesto zalijepi novi flaster u roku od 24 sata. Nakon tri tjedna, u kojima se jedan put tjedno lijepi novi flaster, slijedi pauza od tjedan dana. U ovoj pauzi, kao kod oralnih kontraceptiva nastupa menstrualno krvarenje (točnije prijelomno krvarenje). Sedmi dan pauze lijepi se ponovno prvi flaster iz slijedećeg pakiranja. 

Rezultati kliničke multicentričke studije (Phase-III) koja je obuhvaćala preko 3,300 ispitanica i preko 22,000 ciklusa, pokazuju kako je kontraceptivni flaster s 99% zaštitom, izuzetno sigurna kontraceptivna metoda, čija se učinkovitost može mjeriti s učinkovitošću oralnih kontraceptiva. Jedna od pogodnosti je i to što gastrointestinalne smetnje kao što su povraćanje i proljev, ili celijakija nemaju utjecaj na kontracepcijsko djelovanje flastera. Također su interakcije s drugim lijekovima daleko rjeđe kod kontraceptivnog flastera u odnosu na oralne kontraceptive.

 

Kako koristiti flaster

Primijenite prvi flaster unutar 24 sata od početka menstruacije. Dan u tjednu na koji primijenite prvi flaster postaje 1. dan. Dan izmjene flastera bit će na taj dan u tjednu svaki sljedeći tjedan. Izaberite mjesto na tijelu na koje ćete staviti flaster. Uvijek stavljajte flaster na čistu, suhu kožu bez dlačica. Stavite flaster na područje stražnjice, trbuha, vanjskog dijela nadlaktice ili gornji dio leđa – na mjesta na kojima se neće trljati o usku odjeću. Nikada ne stavljajte flaster na grudi. Prstima otvorite zaštitnu vrećicu. Otvorite je tako da ju otrgnete uz rub (nemojte koristiti škare). Čvrsto uhvatite kut flastera i pažljivo ga izvucite iz zaštitne vrećice. Uklonite polovicu prozirne zaštitne folije. Izbjegavajte dodirivanje ljepljive površine. Postavite flaster na kožu. Zatim uklonite drugu polovicu prozirne zaštitne folije. Flaster čvrsto pritisnite dlanom na kožu i zadržite pritisak 10 sekundi. Provjerite jesu li rubovi dobro zalijepljeni. Nosite flaster 7 dana (jedan tjedan). Prva izmjena flastera je za tjedan dana, tj. 8. dana, tada uklonite upotrijebljeni flaster i odmah nalijepite novi flaster. Isto ponavljate 15. dana od prvog postavljanja flastera (3. tjedan). Sada nosite flaster ukupno tri tjedna. 

Kako biste izbjegli mogućnost nadraženosti kože, nemojte primjenjivati novi flaster na potpuno isto mjesto na koži s kojeg ste skinuli prethodni flaster. Nemojte stavljati/nositi flaster tijekom 4. tjedna (od 22. do 28. dana). U to vrijeme trebali biste imati menstruaciju. Tijekom tog tjedna zaštićeni ste od trudnoće jedino ako stavite svoj sljedeći flaster na vrijeme. Počnite sljedeći četverotjedni ciklus. Novi flaster stavite na svoj uobičajeni dan izmjene flastera, tj. dan nakon 28. dana.

Uobičajene aktivnosti, poput kupanja ili tuširanja, boravak u sauni i tjelovježba, ne bi trebale imati utjecaja na dobro djelovanje flastera. Flaster je napravljen tako da ostane na mjestu za vrijeme tih aktivnosti. Unatoč tome, trebali biste provjeriti da se flaster nije odlijepio nakon tih aktivnosti. Ako flaster prouzroči nadraženost ili izaziva nelagodu od nošenja možete ga skinuti i zamijeniti novim flasterom koji ćete staviti na drugi dio tijela i nositi do sljedećeg izmjene flastera.

Kontraceptivni flaster

Neželjena djelovanja / Nuspojave

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se neće javiti kod svakoga. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika. Vrlo česte nuspojave (javljaju se u više od 1 od 10 korisnica) su glavobolja, mučnina i napetost dojki, a česte nuspojave (1 od 100 korisnica) su:

 • vaginalna gljivična infekcija
 • poremećaj raspoloženja ili česte promjene raspoloženja, tjeskoba, plakanje
 • osjećaj omaglice, migrena
 • bol u trbuhu ili nadutost
 • povraćanje ili proljev
 • akne, kožni osip, svrbež kože ili nadraženost kože mišićni grčevi
 • problemi s dojkama poput bolnosti, povećanje dojki ili kvržice na dojkama
 • promjene uzorka menstrualnog krvarenja, grčevi maternice, bolne menstruacije, iscjedak iz rodnice
 • reakcije na koži na mjestu primjene flastera, kao što su crvenilo, nadraženost, svrbež ili osip
 • osjećaj umora ili opće loše osjećanje povećanje tjelesne težine

Tijekom prva tri ciklusa uporabe je moguće imati točkasta ili blaga krvarenja, napetost dojki ili mučninu. Ti problemi uobičajeno prestaju sami, ali ako ne prestanu, provjerite sa svojim s liječnikom ili ljekarnikom.


Kontraceptivni flaster i tromboembolija

Uporaba kombiniranih hormonskih kontraceptiva, uključujući kontraceptivni flaster, povećava mogućnost za razvoj tromboze (krvnih ugrušaka). Postoji mogućnost većeg rizika za razvoj krvnih ugrušaka u nogama i/ili plućima kod primjene kontraceptivnog flastera, nego kod primjene kombiniranih kontraceptivnih tableta. Rizik za razvoj krvnih ugrušaka se ne mijenja s duljinom upotrebe. Rizik se vraća na normalu nekoliko mjeseci nakon prestanka upotrebe lijeka. 

Krvni ugrušci mogu zaustaviti protok krvi kroz neku venu ili arteriju, što može dovesti do trajne invalidnosti ili čak može izazvati smrt. Krvni ugrušci mogu nastati u veni noge (duboka venska tromboza ili DVT) te doći do pluća. Ovo može uzrokovati bol u prsištu, dovesti do nedostatka zraka ili možete kolabirati. To se zove plućna embolija ili PE. Rijetko, krvni ugrušci mogu dospjeti u krvne žile srca (uzrokujući srčani udar) ili mozga (uzrokujući moždani udar).  Iznnimno rijetko, krvni ugrušci mogu dospjeti u jetra, crijevo, bubreg ili oko. Krvni ugrušci u oku mogu dovesti do gubitka vida ili dvoslika.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme