Datum zadnje izmjene: 30. 12. 2019.

Kombinirani kontraceptivni vaginalni prsten / NuvaRing učinkovito je kontraceptivno sredstvo iz skupine kombiniranih hormonskih kontraceptiva, s izvrsnom kontrolom ciklusa. Mehanizam djelovanja je otpuštanje vrlo niskih doza hormona / 15 mikrograma etinilestradiola i 120 mikrograma etonogrestrela dnevno, na mjesto postavljanja u vaginu odakle se ova količina postupno tijekom 24 sata apsorbira u krvotok. Onemogućuje nastupanje trudnoće inhibicijom ovulacije, pri čemu je velika prednost izbjegavanje učinka prvog prolaza kroz jetru (kao kod kontraceptivnih pilula) i konstantno niska doza hormona u krvi koja se gotovo ne mijenja tijekom tri tjedna primjene, te je neovisna o evtl. gastrointestinalnim tegobama (povraćanje, proljev).

Vaginalni kontraceptivni prsten je fleksibilan, bezbojan i proziran prsten promjera oko 5 cm, koji se postavlja u vaginu prvog dana menstrualnog ciklusa i potom ostavlja na istom mjestu tijekom naredna tri tjedna. Žene mogu lako staviti i izvaditi vaginalni prsten, čija točna pozicija nije od ključne važnosti za njegovo djelovanje. Da bi zaštita od trudnoće trajala tijekom cijelog mjeseca, prsten se mora uvesti i ostaviti u vagini neprekidno tijekom tri uzastopna tjedna. Nakon tjedan dana stanke bez prstena, tijekom kojeg nastupa probojno krvarenje odnosno krvarenje u tragovima, stavlja se novi prsten. Kontraceptivni prsten se može tijekom ovog vremena izvaditi (do maksimalno 4 sata), bez utjecaja na kontraceptivnu sigurnost. Nakon tri tjedna primjene, slijedi tjedan dana pauze, za koje vrijeme slično kao kod uporabe oralnih kontraceptiva nastupa krvarenje. Sedmi dan pauze u vaginu se postavlja novi kontraceptivni prsten. 


Rezultati istraživanja

Neželjeni učinci se vrlo rijetko javljaju, u oko 5% korisnica. Prvenstveno se radi o povećanoj količini vaginalnog iscjetka, vaginalnoj upali i u oko 2% neugodnom osjećaju u vagini. Otuda je primjena vaginalnog prstena osobito korisna kod žena s osjećajem vaginalne suhoće. Svega 2.5% korisnica prekine s uporabom vaginalnog prstena. S ovim načinom zaštite od neželjene trudnoće zadovoljno je u potpunosti 85% korisnica, a 90% korisnica ovu metodu preporučije svojim poznanicama i prijateljicama. Vaginalni prsten / ring pogodan je za primjenu i dobro ga toleriraju oba partnera, rezultat je istraživanja nizozemskih znanstvenika.

Multicentričnom studijom su tijekom godinu dana praćene 2,322 žene koje su se odlučile za ovu vrstu kontracepcije. Na ovaj način ukupno je analizirano 23,298 menstrualnih ciklusa. Kod 21 ispitanice je za vrijeme uporabe ove kontraceptivne metode došlo do nastupanja trudnoće, što čini Pearl Index od 1.18. Jedanaest od ovih trudnoća nastupilo je zbog neadekvatne uporabe prstena. Ukoliko se ove pacijentice izuzmu iz protokola Pearl Index iznosi 0.77. U 98.5% ciklusa javljala u pauzama su postojala uredna abrupcijska krvarenja. Nepravilna krvarenja javila su se u 5.5% svih ciklusa, ova krvarenja su se uglavnom odnosila na spotting - točkasta krvarenja ili smeđkasti iscjedak. Ispitanice nisu imale problema sa stavljanjem, vađenjem i zamjenom vaginalnog prstena, prisustvo vaginalnog prstena nije ometalo spolni odnos. 

Vaginalni kontraceptivni prsten odobren je na američkom tržištu još u listopadu 2001. godine, a od strane Američke agencije za kontrolu hrane i lijekova / The Food and Drug Administration - FDA. Od sredine 2003. godine NuvaRing se distribuira i na europskom tržištu, a proizvodi ga i kontrolira njemačka firma "Organon". Najveća prednost kontraceptivnog prstena je osim jednostavnosti primjene i veoma niska dnevna doza hormonskih sastojaka, prije svega estrogena. 

S obzirom da se radi o kombiniranom hormonskom kontraceptivu, neželjena djelovanja i kontraindikacije su veoma slični onima kod oralnih kontraceptiva. I ovdje se, kao i kod oralnih kontraceptiva osobito podvlači značaj pušenja i povećani rizik od tromboembolijskih događaja u slučajevima istodobnog konzumiranja cigareta i primjene kombiniranih hormonskih kontraceptiva.

Vaginalni prsten

Kako postaviti i izvaditi NuvaRing

  1. Prije umetanja prstena provjerite rok valjanosti.

  2. Operite ruke prije stavljanja ili uklanjanja prstena.

  3. Izaberite najugodniji položaj za stavljanje, stojeći s jednom podignutom nogom, čučeći ili ležeći.

  4. Izvadite NuvaRing iz vrećice.

  5. Uhvatite prsten palcem i kažiprstom, stisnite suprotne strane i umetnite ga u vaginu. Kad je prsten na mjestu ne biste smjeli ništa osjetiti. Ako se osjećate neugodno, pažljivo gurnite NuvaRing malo dublje. Nije bitno točno mjesto prstena u vagini.

  6. Nakon 3 tjedna izvadite NuvaRing iz vagine. To možete učiniti tako da ga zahvatite kažiprstom ili uhvatite između kažiprsta i srednjaka i izvučete. Ako osjetite prsten u vagini, ali ga ne možete izvući, potražite pomoć liječnika.

  7. Rabljeni prsten zatvorite u vrećicu i uklonite s kućnim otpadom. Ne bacajte NuvaRing u zahodsku školjku.

Nakon 3 tjedna izvadite prsten istog dana u tjednu i približno u isto vrijeme kao kad je bio stavljen. Na primjer, ako ste stavili NuvaRing u srijedu oko 22 sata, prsten trebate izvaditi nakon 3 tjedna, u srijedu oko 22 sata. Nakon što izvadite prsten, ne koristite ga tjedan dana. Tijekom tog tjedna trebalo bi se pojaviti krvarenje. Ono obično započinje 2–3 dana nakon uklanjanja prstena NuvaRing. Umetnite novi prsten točno nakon tjedan dana (ponovno istog dana u tjednu i u približno isto vrijeme), čak i ako krvarenje nije prestalo. Ako koristite NuvaRing kao što je gore opisano, krvarenje će se pojavljivati svaki mjesec približno istog dana. Ako se novi prsten stavi s više od 3 sata zakašnjenja, zaštita od trudnoće može biti smanjena.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme