Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


Uporaba dugo-djelujuće reverzibilne kontracepcije (LARC - long-acting reversible contraception) odmah nakon porođaja može pomoći u smanjivanju rizika od neželjene trudnoće, te kratkog intervala između trudnoća, navodi se u novom izvještaju American College of Obstetricians and Gynecologists.

"Odmah nakon porođaja LARC treba ponuditi kao učinkovit izbor za postpartalnu kontracepciju; postoji tek nekoliko kontraindikacija za postpartalni uložak i implantat ", navodi priopćenje Committee on Obstetric Practice ACOG-a.

Odbor navodi da neželjene trudnoće čine oko 45% sveukupnih trudnoća u SAD-u, te najmanje 70% trudnoća koje se dogode u prvoj godini nakon porođaja.

Izvješće preporučuje prenatalno savjetovanje o rizicima i prednostima LARC-a, uz ostale alternative, kako bi informirane pacijentice donijele odluku. Odbor je naglasio da pružatelji zdravstvenih usluga "trebaju savjetovati žene o praktičnosti i učinkovitosti neposredne postporođajne dugo-djelujuće reverzibilne kontracepcije, kao i prednostima kod smanjenja neplanirane trudnoće i produljenje intervala između trudnoća."

Međutim, neposredno postpartalno korištenje IUD-a je kontraindicirano u žena s intrauterinom infekcijom kod porođaja, postpartalnog krvarenja i puerperalne sepse.

Odbor je preporučio zdravstvenim sustavima da osiguraju LARC na sveobuhvatnoj postpartalnoj viziti ako je potrebno, te se preporučuje se skladištenje LARC uređaja rađaonicama radi trenutnog postpartalnog korištenja. Osim toga, u priopćenju se navodi neophodno razvijanje strategija i preporuka potrebnih za podršku korištenja LARC metoda neposredno nakon porođaja.


 

Obstet Gynecol. 2016; 128: e32-37


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve