Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Ambiciozni cilj povećanja broja žena koje koriste modernu kontracepciju za desetke milijuna do 2020. godine pada daleko iza, izjavili su stručnjaci u ponedjeljak koji kažu kako planiranje obitelji pomaže u sprječavanju nesigurnih pobačaja i smrti majki.  Broj žena u siromašnim zemljama koje koriste suvremenu kontrolu rađanja porastao je za 46 milijuna u posljednjih šest godina na 317 milijuna, navodi se u izvješću objavljenom na sastanku stručnjaka za planiranje obitelji u Ruandi. 

No, kako bi se do 2020. godine ostvario cilj od dodatnih 120 milijuna, drugih će 74 milijuna žena morati započeti sa upotrebom kontraceptiva u iduće dvije godine, prema izvješću FP2020  / Family Planning 2020, globalno partnerstvo vlada, donatora, skupina za zastupanje i drugih). "Nismo na putu da postignemo taj cilj", izjavio je Jason Bremner, direktor za podatke i upravljanje performansama u FP2020, skupini koja je orjentirana na 69 najsiromašnijih zemalja svijeta. 

"Mislim da je to bilo vrlo ambiciozno", rekao je za Thomson Reuters Foundation na četverodnevnoj konferenciji. "Sad puno bolje razumijemo što je potrebno za rast.“ 

Prepreke upotrebi kontracepcije kreću se od vjerskog i kulturalnog otpora, pravnih prepreka, nedostatka državnih sredstava i neadekvatnog obrazovanja, kažu stručnjaci. 

"Zemlje jednostavno ne rade dovoljno", izjavila je Manasa Priya Vasudevan, programska menadžerica za India's YP Foundation koja zagovara prava djevojaka i mladih žena. 

"Bili biste iznenađeni nedostatkom informacija kod mladih ljudi, čak i zbog nečega što je jednostavnije kao pilule za kontrolu rađanja i kondomi", rekla je. "Sve što treba je otići do ljekarne." 
 

Broj žena koje koriste suvremenu kontracepciju nepromijenjen

Broj žena koje koriste suvremenu kontracepciju, što uključuje implantate ili sterilizaciju, brzo je rastao u afričkim zemljama, ali sporije u Indoneziji i Bangladešu, rekao je Bremner. Stručnjaci kažu da planiranjem obitelji i nižom stopom nataliteta ostaje više sredstava za obrazovanje i potiče se sudjelovanje žena u radnoj snazi, pomažući prekinuti cikluse siromaštva. 

Više lokalnih napora pokazalo se učinkovitijim od međunarodnih inicijativa, izjavila je dr. Natalia Kanem, izvršna direktorica UNFPA-e. 

"Moj osjećaj je da žene prihvaćaju izbor kada dolazi iz poznatog pouzdanog izvora", rekla je za Thomson Reuters Foundation. 

Novac je problem, dodala je. UNFPA se suočava s deficitom od 350 milijuna dolara u naredne tri godine, dijelom zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država od 2017. da uskrati sredstva. U 2016. doprinos SAD-a UNFPA-u iznosio je 69 milijuna dolara.


 

IZVOR: https://bit.ly/1fXZRSi
FP2020 2018.

 

 

Dr. Sanja Tadi

Povezane teme

  Novosti - Sve