Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG) objavio je praktični bilten s temom hitne kontracepcije u rujanskom izdanju časopisa "Obstetrics & Gynecology". Nove preporuke, koje predstavljaju ažuriranje preporuka ACOG iz svibnja 2010. godine, uključuju proširenu raspravu i smjernice o korištenju ulipristal acetata, kao i nove podatke o utjecaju tjelesne težine na učinkovitost hitne kontracepcije.

"Hitna kontracepcija, također poznata kao postkoitalna kontracepcija, predstavlja terapiju koja se koristi za sprečavanje trudnoće nakon nezaštićenog ili u nedovoljnoj mjeri zaštićenog čina spolnog odnosa," navode autori. "Zajedničke indikacije za hitnu kontracepciju su neuspješnost kontracepcijskog metoda koji se već koristi (npr. pucanje kondoma ili propušteno uzimanje doze oralnih kontraceptiva) i ne uzimanje bilo kojeg oblika kontracepcije."

Od 1998. godine, kada je Američka agencija za hranu i lijekove odobrila prvi namjenski proizvod za hitnu kontracepciju, razvijeno je nekoliko vrsta proizvoda, uključujući oralnu primjenu kombiniranog estrogena i progestina, samo progestina, ili selektivni modulatori progesteronskog receptoar i intrauterino umetanje bakrene spirale (IUD).

Ciljevi ovog biltena su bil sažeti podatke o učinkovitosti i sigurnosti dostupne hitne kontracepcije i educirati opstetričara-ginekologa i druge liječnike u vezi tih metoda i ACOG preporuka. Autori navode da mnoge žene ne shvaćaju da je hitna kontracepcija dostupna ili imaju zablude u vezi njenog korištenja i sigurnosti.

Specifične preporuke su sljedeće:

 

 • U usporedbi s pilulama koje sadrže samo levonorgestrel, ulipristal acetat je učinkovitiji i održava svoju učinkovitost tijekom 5 dana (Razina dokaza: A).
 • U usporedbi s kombiniranom hormonskim pilulama, uporaba pilula koje sadrže samo levonorgestrel za hitnu kontracepciju je učinkovitija i povezana je s manje mučnine i povraćanja (Razina dokaza: A).
 • Najučinkovitija metoda hitne kontracepcije je umetanje intrauterinog bakrenog uloška (Razina dokaza: A).
 • Prije pružanja ili propisivanja hitne kontracepcije, nije potreban klinički pregled i test na trudnoću (Razina dokaza: B).
 • Kako bi se povećala učinkovitost, hitnu kontracepciju treba dati što je prije moguće nakon nezaštićenog ili u nedovoljnoj mjeri zaštićenog spolnog odnosa (Razina dokaza: B).
 • Hitna kontracepcijske pilule ili bakreni IUD trebali bi biti dostupni ženama do 5 dana nakon nezaštićenog ili u nedovoljnoj mjeri zaštićenih spolnog odnosa (Razina dokaza: B).
 • U pretilih žena, bakreni IUD je poželjniji za oralnu koitalnu kontracepciju zbog tjelesne mase koja utječe na učinkovitost oralne postkoitalnu kontracepciju, ali ne i učinkovitost bakrenog IUD. Međutim, oralna hitna kontracepcija ne treba biti uskraćena ženama s prekomjernom težinom ili pretilim žena (Razina dokaza: B).
 • Žene s kontraindikacijama za konvencionalne oralnih kontraceptiva mogu primiti hitnu kontracepciju (Razina dokaza: C).
 • Čak i unutar istog menstrualnog ciklusa, hitna oralna kontracepcija može se koristiti više od jednom (Razina dokaza: C).
 • Kliničari bi trebali educirati žene o dostupnosti hitne kontracepcije prije nego što zatrebaju hitnu kontracepciju (Razina dokaza: C).
 • Kliničari bi trebali dati informacije o učinkovitim dugoročnim metodama kontracepcije ženama koje traže hitnu kontracepciju (Razina dokaza: C).
 • Kliničari bi trebali provjeriti žene koje su koristile hitnu kontracepciju ako menstruacija kasni tjedan dana ili više, ili ako postoji bolnost u donjem dijelu trbuha ili uporna nepravilna krvarenja (Razina dokaza: C).
 • Žene koje ispunjavaju standardne uvjete za IUD i koje žele kontracepciju dugog djelovanja mogu koristiti bakreni IUD kao hitnu kontracepciju (Razina dokaza: C).

 

 


Obstet Gynecol. 2015;126:685-686.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve