Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Korištenje porođajne težine može kod novorođenčadi preciznije odrediti dubinu insercije katetera u umbilikalnoj arteriji (UACs - umbilical arterial catheters) nego mjerenje površine tijela, napisali su istraživači u Irskoj. Međutim, nisu našli razliku u udjelu između skupina pravilno raspoređenih katetera pupčanih vena (UVCs - umbilical venous catheters) u randomiziranoj studiji. "Prednosti korištenja težine su više stope plasmana katetera s manjim potrebama naknadne prilagodbe katetera u pupčanoj arteriji i X-zraka za potvrdu položaja", rekao je glavni autor Dr Colm PF O'Donnell.

"Potrebna su daljnja istraživanja za procjenu tehnike kako bi se povećala stopa uspješnih UVCs insercija, s naglaskom na tehnike koje bi smanjile učestalost ulaska katetera u cirkulaciju portalne vene", dodao je dr O'Donnell, konzultant neonatolog, National Maternity Hospital i Our Lady's Children's Hospital, Dublin. Podatak da vrh katetera bude pogrešno smješten kod polovine djece u neonatalnoj jedinici je potaknuo znanstvenike da provedu ovu studiju. Nekoliko istraživanja je pokazalo komplikacije kao što su srčane embolije i perikardijalni izljevi kada je vrh katetera došao do srca. Vrh bi trebao biti vidljiv između devetog i desetog torakalnog kralješka kod UVCs i između šestog i desetog kralješka kod UACs, navode znanstvenici.

Tijekom razdoblja od jedne godine su randomizirali 101 novorođenčadi u neonatalnim jedinicama intenzivnog liječenja koja su imala katetere postavljene pomoću kriterija ili porođajne težine ili grafova dužine rame-pupak. Insercija katetera je bila uspješna u 97 od 101 (96%) za UVCs. Međutim, nije bilo značajnih razlika između metode mjerenja težine i tijela u korektnom stavljanju katetera, izvjestili su istraživači online u znanstvenom časopisu "Archives of Disease, Childhood Fetal & Neonatal Edition".

Od 97 UVC insercija, 22 (23%) su bile manje od procijenjene dubine umetanja. Trideset UVCs su postavljene nisko i 22 su bile u portalnom venskom sustavu, pokazala je Rtg slika.

Bilo je 62 od 87 uspješnih insercija (71%) UACs te je kod više djece u skupini s mjerenjem težine uspješno postavljen kateter. U grupi djece kojima je mjerena težina nije bilo nisko postavljenih katetera, ali su sve bebe u grupi s mjerenjem imale pogrešno postavljen UACs. "Pokušaji insercije katetera u umbilikalnu arteriju su često neuspješni. Kad su uspješni, točnije je korištenje težine za procjenu dubine umetanja," rekao je dr O'Donnell. "Pokušaji insercije katetera u umbilikalnu venu su obično uspješni. Procjena dubine umetanja pomoću težine ili mjerenja je slična, vjerojatno zbog učestalosti s kojom su ušli u portalnu vensku cirkulaciju."

Kao zaključak, dr O'Donnell preporučuje procjenu težine za umetanje katetera u JIL. Dr O'Donnell je izjavio: "Potrebna su daljnja istraživanja za procjenu tehnike koja će povećati stopu uspješnog UVC umetanja, s naglaskom na tehnike koje bi smanjile učestalost ulaska katetera u portalnu vensku cirkulaciju." Dr. Mark Davies, viši stručnjak za neonatologiju u Royal Brisbane & Women's Hospital u Queenslandu, Australija, je dao studiji visoke ocjene. "Studija daje pouzdane podatke koji pokazuju da je korištenje težine kao polazište za izračunavanje duljine za umbilikalnu inserciju katetera bolje od klasičnih mjerenja, te je dobro i za katetere za umbilikalnu venu", rekao je za Reuters Health putem e-maila.

"Međutim, nakon što su kateteri umetnuti, njihov položaj treba potvrditi pomoću X-zraka (kao što su učinili u ovoj studiji) ili ultrazvukom, bez obzira na način insercije. To je način koji daje sigurnost za katetere u umbilikalnim žilama i to je standardna praksa" rekao je. "Korištenje težine ili anatomska mjerenja neće poboljšati uspješnost za umetanje bilo UVCs ili UACs, ali će biti precizniji o tome gdje su da se može smanjiti potreba za ponovnim podešavanjem položaja katetera nakon slikanja X-zrakama ili ultrazvukom ako pokažu da nisu baš u pravom mjestu. Nakon što sam vidio rezultate ovog istraživanja, ja bih sigurno promijenio metodu korištenja anatomskih mjera na mjerenje tjelesne težine. "

 


IZVOR: http://bit.ly/1I0aW2X
Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2015.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve