Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Adolescentice imaju danas priliku koristiti aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa kako bi bolje razumjele svoje mjesečnice i seksualno zdravlje, ali bi to moglo napraviti probleme zbog privatnosti, razmjene podataka i obrazovanja o seksualnom zdravlju, navodi se u novom uvodniku.

"Pedijatri trebaju biti svjesni da te aplikacije postoje i da ih njihove pacijentice koriste", rekla je vodeća autorica studije Leah Fowler iz Pravnog centra Sveučilišta u Houstonu u Teksasu. "Razgovor o tim aplikacijama i njihovim ograničenjima mogao bi biti dio šireg razgovora o seksualnom i reproduktivnom zdravlju," izjavila je Fowler.

Fowler i kolege iz medicinske etike u Teksasu objavili su ovaj članak u liječničkom glasilu Pediatrics nakon iskustva sa adolescenticama koje koriste aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa na svojim pametnim telefonima. Naglasili su zabrinutost zbog mogućeg ogovaranja, točnosti i privatnosti podataka koji mogu utjecati na to kako adolescenti uče o svom zdravlju.

Sadašnja generacija adolescenata "digitalni su domoroci", napisali su autori, što aplikacije s pametnih telefona čini posebno atraktivnim. Ovi digitalni alati mogu pomoći tinejdžerima da uče o sebi i razgovaraju sa svojim liječnicima, ali mogu i stvoriti probleme.

Na primjer, tinejdžeri možda ne razumiju da programeri aplikacija koriste i za dijeljenje njihovih podataka. Većina korisnika ne čita pravila o privatnosti i ugovore o pružanju usluga koje aplikacije pružaju prilikom stvaranja novog računa, napisali su autori, a tinejdžeri mogu propustiti važne podatke o postupcima razmjene podataka ili odricanju od odgovornosti o točnosti predviđanja plodnosti.

Fowler i njene kolege su u veljači objavili studiju koja je utvrdila da su pravila o privatnosti i ugovori o pružanju usluga u 15 popularnih aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa imala ograničenja korištenja od fakultetske dobi (Https://bit.ly/3esCU0l)

Osim toga, adolescentice mogu koristiti aplikacije za praćenje ciklusa na načine koje programeri nisu predvidjeli. Neke aplikacije omogućuju korisnicima da razmjenjuju svoje informacije s drugima, poput seksualnih partnera, koje adolescentice često koriste kako bi pratile svoje cikluse s prijateljima, rekla je Fowler. U radu sa srednjoškolcima Fowler je otkrila da bi to moglo stvoriti pozitivno socijalno iskustvo stvaranjem međusobne podrške, ali isto tako može dovesti i do negativnih aspekata poput ogovaranja i maltretiranja oko propuštenih ciklusa i potencijalnih nenamjernih trudnoća.

Aplikacije za menstrualni ciklus mogu adolescenticama stvarati problem

Autori su također pronašli internetsku stranicu koja sugerira roditeljima uporabu funkcije dijeljenja na tim aplikacijama za praćenje ciklusa svojih kćeri bez njihovog znanja. Iako je savjet formuliran pozitivno i roditeljima je preporučeno da budu više potpora nego kritični, adolescentice bi to mogle smatrati nametljivim i nesigurnim, napisali su autori.

"Iznimno je teško tinejdžerkama doći do informacija koje su im potrebne", rekla je dr. Lynae Brayboy sa Sveučilišta Brown u Providenceu, Rhode Island, koja nije surađivala s uredništvom.

"Osim toga, pedijatrima nije ugodno razgovarati o tim temama sa svojim pacijenticama i nisu educirani za razgovor o tome", rekla je dr. Brayboy. "U ruralnim je zajednicama još teže pronaći iskusne liječnike koji se bave tim pitanjima."

Adolescentice se mogu informirati na tim aplikacijama umjesto putem seksualnog odgoja koji često nije sveobuhvatan ili standardiziran u svim zemljama, rekla je dr. Brayboy.

Međutim, aplikacije možda nemaju točan sadržaj, prediktivnu sposobnost ili savjet. Tinejdžerke bi mogle primijeniti aplikacije kao zamjenu za kontrolu rađanja i koristiti nepouzdana predviđanja za "plodne" i "neplodne" dane u izbjegavanju trudnoće.

"Već znamo da tinejdžeri nemaju dosljedan pristup sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju, a sada smo i zabrinuti da tinejdžeri koriste funkcije predviđanja plodnosti u aplikacijama kao kontrolu rađanja", izjavila je Fowler.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/3evwuO9

Pediatrics, online 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve