Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Čini se da menstrualni ciklus ima utjecaj na potrebu za nikotinom, navodi u novoj studiji Adrianna Mendrek i njen tima iz Universitaire en Sante mentale de Montréal.

"Naši podaci pokazuju da je neodoljiva potreba za pušenjem jača na početku folikularne faze koja počinje nakon menstruacije. Hormonalno smanjenje estrogena i progesterona produbljuje ovisnost i povećava aktivnost neuronskih krugova povezanih sa željom za pušenjem", rekla je Mendrek. Smatra da bi to moglo pomoći ženama da lakše prevladaju simptome povezane s apstinencijom zbog odvikavanja tijekom sredine lutealne faze ili nakon ovulacije kad imaju povišene razine estrogena i progesterona. No, svejedno se ne smiju isključiti psihosocijalni čimbenici.

"Uzimajući u obzir menstrualni ciklus, možemo pomoći ženama da prestanu pušiti", rekla je Mendrek. Rezultati su objavljeni prošlog mjeseca u Psychiatry Journal.

Istraživači su u studiju uvrstili 34 muškaraca i žena koji su pušili više od 15 cigareta dnevno. Ispunili su upitnik te bili podvrgnuti MRI skeniranju mozga koji je snimljen dok su gledali ili neutralne slike ili slika koje potiču na pušenje. Žene su skenirane dva puta, jednom na početku folikularne faze menstrualnog ciklusa, a zatim opet na sredini lutealne faze. Izmjerene su im razine estrogena i progesterona.

Nisu pronađene značajne razlike između muškaraca i žena u odnosu na neuronske krugove koji su bili aktivirani. Međutim, aktiviranje obrazaca kod žena je značajno variralo tijekom menstrualnog ciklusa. Određena područja njihova frontalnog, temporalnog i parijetalnog korteksa su pokazala veću aktivaciju tijekom folikularne faze, dok je ograničena aktivacija zabilježena u hipokampusu tijekom lutealne faze.

Nakon godine dana je ustanovljeno da žene su koje puše imale dulje vrijeme odvikavanja od muškaraca, čak i ako su pušile istu količinu cigareta dnevno. U studijama u kojima su glodavcima davali droge (nikotin i slične tvari), znanstvenici su primijetili da su ženke štakora postale brže ovisnije i da će se više truditi za istu dozu nego muški štakori. Ovo opažanje je dovelo Mendrekov timu na zaključak da su ženke možda pod većim rizikom od ovisnosti, a da su razlog tome spolni hormoni.

Situacija je mnogo kompliciranija kada su u pitanju ljudi. Svaki pušač je jedinstven u pogledu njegove ili njezine potrebe za duhanom, ima svoj način života, osobnost, socijalnu situaciju i okruženje. "Stres, anksioznost i depresija su vjerojatno važni čimbenici koje treba uzeti u obzir“, rekla je Mendrek. "Danas među mlađom populacijom upotreba duhana kod žene, nažalost, raste."

 

 

Klinički savjet

 

 

 

  • Predlažemo da program odvikavanja od pušenja kod žena započne nakon ovulacije. Tako će žene lakše prevladati početne simptome apstitencije s obzirom na razine hormona tijekom ciklusa.

 

 


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve