Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Nikotinski flasteri mogu pomoći ženama da smanje pušenje tijekom trudnoće, a ne štete razvoju bebe. Dvogodišnje praćenje majki i djece u SNAP studiji je pokazalo da smanjena izloženost duhanu utječe na bolji ishod trudnoće. Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji i uključivalo je 1,050 trudnica pušača od 12. do 24. tjedna trudnoće, koje su pušile najmanje pet cigareta na dan te su im dani ili Nikotinski flasteri ili flasteri s placebom. Obje skupine su imale profesionalnu podršku u prestanku pušenja.

Znanstvenici su 2012. godine objavili u časopisu "New England Journal of Medicine" da je stopa prestanka pušenja u jednom mjesecu bila dva puta veća kod korisnica nikotinskih flastera (21% vs 12% kod flastera s placebom). Međutim, samo 9% korisnica nikotinskih flastera i 8% korisnica placebo flastera još uvijek nije pušilo u vrijeme porođaja. (Reuters Health Report, 29 veljače 2012). U internetskom izvješću objavljenom u "Lancet Respiratory Medicine" doktor Sue Cooper sa Sveučilišta u Nottinghamu i njegovi kolege su objavili rezultate SNAP studije o razvoju djece u dobi od dvije godine za 445 djece u skupini s nikotinskim flasterom (88%) i 443 djece u skupini s placebo flasterom (87%). Napisali su da su djeca trudnica s nikotinskim flasterom imala veću vjerojatnost urednog razvoja (bez invaliditeta ili problema u ponašanju ili razvoju) nego djeca majki s placebo flasterom (73% vs 65%, omjer 1,40, p = 0,023).

Terapija nikotinskim flasterom tijekom trudnoće nije imala učinka na produženu apstinenciju od pušenja, ali je utjecala na dvostruko dulji period apstinencije od pušenja što bi moglo objasniti bolje rezultate u periodu od dvije godine, napisali su istraživači. Kod skupine s nikotinskim flasterom pušenje je smanjeno više nego u placebo grupi od najmanje četiri tjedna tijekom drugog tromjesečja koje je "važno razdoblje u razvoju embrija", istaknuli su. 
U komentaru autora objavljenom u novinama navodi se da je dobro poznato da prenatalna izloženost duhanu povećava djetetov rizik od niske porođajne težine i nezrelosti, kao i što utječe na širok raspon u ponašanju i teškoćama u razvoju. Doktor Maureen Crno i kolege sa Sveučilišta Maryland School of Medicine u Baltimoreu navode da je korist od ove studije što se usredotočila na razvoj djeteta tijekom dvije godine.

"Iako je rani razvoj djeteta ovisan o zdravlju i ponašanju odraslih, mnoge studije o prestanku pušenja tijekom trudnoće se prekidaju nakon porođaja s podacima o porođajnoj težini i statusu novorođenčadi. Ova studija je promatrala razvoja djeteta nakon novorođenačke dobi te se donosi zaključak da se u obzir mora uzeti i varijabilnost u dozi i vremenu perinatalne izloženosti nikotina i drugih duhanskih toksina", napisali su. Smatraju da bi se istraživanja u budućnosti trebala usredotočiti na tri područja. "Prvo je razumijevanje mehanizama kojima pušenje u trudnoći šteti prenatalnom funkcioniranju i razvoju mozga s obzirom da postoje uvjerljivi dokazi da dolazi do poremećaj kod mozga. Drugi uključuje istraživanje učinka elektroničkih cigareta i drugih uređaja s parom koji sadrže nikotin i flastere nikotina koji se koriste tijekom trudnoće. I treći je razvoj strategije i prevencije pušenja tijekom trudnoće.“

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1q0cF2J i http://bit.ly/1q0cG6x
Lancet Respir Med 2014.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve