Datum zadnje izmjene: 19. 02. 2022.

Trudnice bi se trebale cijepiti protiv COVID-19, na temelju nove analize koja nije pokazala povećan rizik za pobačaj, objavio je američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

CDC je rekao da nije pronašao zabrinutost za sigurnost trudnica ni u novoj analizi ni u ranijim studijama. Rečeno je da je stopa pobačaja nakon cijepljenja bila slična očekivanoj stopi. Trudnice mogu primiti bilo koje od tri cjepiva koja su odobrena - Pfizer, Moderna ili Johnson & Johnson.

U prijašnjem priopćenju, Agencija nije preporučivala trudnicama da se cijepe, ali je naglasila da bi trudnica  trebale razgovarati o cijepljenju sa svojim liječnikom.

Sascha Ellington, voditelj tima za pripravnost i odgovor na hitne slučajeve u CDC-ovom odjelu za reproduktivno zdravlje, rekao je da je učestalost cijepljenja u trudnica bila niska, sa samo 23% trudnica koje su primile barem jednu dozu cjepiva.

"Želimo to povećati", rekao je Ellington, ističući da agencija radi na strategijama da opstetričari i ginekolozi postanu dobavljači cjepiva. "Želimo da žene budu zaštićene. Ne vidimo nikakve sigurnosne signale i stoga dobrobiti cijepljenja doista nadmašuju sve potencijalne ili nepoznate rizike."

CDC preporučuje trudnicama cijepljenje protiv COVID-19

Trudnoća povećava rizik od teške bolesti od COVID-19, prema CDC-u, a COVID-19 tijekom trudnoće povećava rizik od prijevremenog poroda.

CDC je rekao da sada preporučuje da se svi ljudi stariji od 12 godina cijepe protiv COVID-19, uključujući osobe koje su trudne, doje, pokušavaju zatrudnjeti ili bi mogle zatrudnjeti u budućnosti.

"Svjesni smo mitova koji se šire u vezi s plodnošću. Oni se ne temelje ni na kakvim dokazima. Ne postoji znanost koja to podupire", rekao je Ellington. "Nadamo se da će ovo pomoći."

Nove smjernice dolaze kako su slučajevi i hospitalizacije koji su u porastu diljem zemlje posljednjih mjeseci. Neke bolnice u Arkansasu, Floridi, Louisiani i Mississippiju ostale su bez kreveta, a epidemija se širi izvan epicentra na jugu SAD-a do Oregona i države Washington.

 

CDC, Odjel za reproduktivno zdravlje, online 2022.

Povezane teme

  Novosti - Sve