Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Inhalacijski dušikov oksid u visokim dozama u kratkom roku poboljšava disanje i oksigenaciju u trudnica s teškim simptomima infekcije COVID-19, prema novom izvješću.

Pet od šest pacijentica u studiji nije primilo antivirusnu terapiju, a pet je bilo negativno na SARS-CoV-2 do 22 dana nakon početka liječenja inhalacijskim dušikovim oksidom, izvjestili su dr. Lorenzo Berra iz opće bolnice Massachusetts u Bostonu i njegovi kolege u Obstetrics and Gynecology.

"Naša se odluka o korištenju dušikovog oksida s visokom koncentracijom (160-200 ppm) kod ozbiljnih / kritičnih bolesnika s COVID-19 temeljila na prethodnim izvješćima koja pokazuju antibakterijska i antivirusna djelovanja dušikovog oksida", rekao je dr. Berra. Inhalacijski dušikov oksid također potiče vazodilataciju i bronhodilataciju te djeluje protuupalno i antitrombotično, naveo je znanstvenik.

U novom izvješću dr. Berra i njegov tim opisuju šest trudnica s COVID-19 koje su započele terapiju inhalacijskim dušikovim oksidom u roku od 48 sati od prijema u bolnicu. Pacijentice su udisale 160-200 ppm iNO tijekom 30 do 60 minuta dva puta dnevno noseći masku, objasnio je dr. Berra.

"Tijekom tretmana kontinuirano smo pratili razinu kisika i methemoglobina, kao i kardiopulmonalnu funkciju pacijentica. Liječenje se dobro podnosilo, nisu primijećene nuspojave, a došlo je do olakšanja disanja", rekao je.

Pacijentice su primile ukupno 39 tretmana, u rasponu od dva do 18 po trudnici. Sve su imale trenutno poboljšanje sistemske oksigenacije i subjektivno poboljšanje disanja. Frekvencije disanja također su se usporile, ali tahipneja se vraćala u prosjeku tri sata nakon tretmana. Nije bilo promjena u otkucajima srca niti sustavnom arterijskom tlaku.

U 28. danu, pet je pacijentica dva puta imalo negativan test na SARS-CoV-2, dok je šesta još uvijek bila pozitivna. Sve su imale pad razine C-reaktivnog proteina nakon liječenja inhalacijskim dušikovim oksidom, dok je jedna pacijentica također pokazala pad interleukina-6 i poboljšanje apsolutnog broja limfocita. Dvije pacijentice, koje su primili dušikov oksid s dodatnim kisikom, su rodile, jedna vaginalno, a druga carskim rezom. Jednoj je pacijentici bila potrebna intubacija zbog respiratornog poremećaja i hemodinamske nestabilnosti te je rodila blizance u trudnoći od 30 tjedana u općoj anesteziji. Tri su žene još uvijek bile trudne kad su otpuštene, a sve su rodile zdravu djecu.

"U ovom izvješću, 5 od 6 pacijentica testirano pomoću PCR testa je bilo negativno do 28 dana od prijema, što je olakšalo laktaciju i blisku vezu s njihovom novorođenčadi", rekao je dr. Berra.

Dušikov oksid olakšava respiratorne tegobe u trudnica s COVID-19

"Ovo je izvješće pokazalo brzi porast oksigenacije nakon započinjanja liječenja dušikovim oksidom. To je od posebnog kliničkog značenja kod trudnoća zbog povećane potrebe za kisikom i dobrim učinkom na brzo poboljšanje oksigenacije posteljice i dotok kisika fetusu", dodao je. "Hipoksija majke povezana je s povećanim rizikom od pobačaja i fetalne smrti. Poboljšana oksigenacija terapijom dušikovim oksidom pokazuje da bi duža razdoblja udisanja dušikovog oksida, vjerojatno u nižoj koncentraciji, mogla biti korisna između visokih doza liječenja kod najhipoksičnijih pacijenata. "

Tijekom liječenja dušikovim oksidom, dodao je dr. Berra, liječnici bi trebali nadzirati razine methemoglobina i razine dušikovog dioksida u inhalacijskoj liniji kako bi spriječili toksičnost. On i njegovi kolege opisuju u izvješću od 21. kolovoza metode liječenja visokim dozama iNO maskom uz nužno praćenje u Nitric Oxide (https://bit.ly/31YR5WJ).

Dr. Berra i njegovi kolege iz Mass General-a, zajedno sa istražiteljima iz Državnog sveučilišta Louisiana u Shreveportu, Medicinskog centra za dijagnozu Beth Israel u Bostonu i Sveučilišta Alabama u Birminghamu, surađuju na četiri randomizirana klinička ispitivanja inhalacijskog dušikovog oksida za pacijente s teškim COVID-19.

"Rezultati ova četiri ispitivanja pomoći će nam da utvrdimo populaciju COVID-19 koja ima koristi od terapije inhalacijskim dušikovim oksidom", rekao je. "Na temelju pozitivnih ishoda koje smo primijetili u 6 trudnica, sada razmatramo randomizirano multicentrično ispitivanje inhalacije dušikovih oksida visokih doza u trudnica s COVID-19."

Dr. Andrew Friedman, koji razvija nanotehnologije za proizvodnju dušikovog oksida i drugih molekula za liječenje zaraznih bolesti, zacjeljivanje rana i obnavljanje krvožilne i imunološke funkcije, rekao je: "Bio sam vrlo uzbuđen što sam vidio ovaj rad."

"Uzbudljivo je, ali sljedeće je pitanje: Kako ovo učiniti dostupnim svima?"

Inhalacijski dušikov oksid mogao bi igrati glavnu ulogu u poboljšanju situacije s  pandemijom, rekao je, ali budući da je riječ o nestabilnoj molekuli, teško ju je isporučiti, vrlo je skupa i u ograničenim je dozama. "Problem je u tome kako priuštiti svima skupu terapiju.", rekao je dr. Friedman. "Ne možemo dopustiti da ekonomski čimbenici utječu na dostupnost lijekova svima koji ih trebaju."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/31VPOQk

Obstetrics and Gynecology, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve