Datum zadnje izmjene: 25. 09. 2022.

Dvije nove studije pokazuju kako COVID-19 ugrožava zdravlje trudnica i njihove novorođenčadi.

Studija provedena u Škotskoj pokazala je da je kod necijepljenih trudnica koje su dobile COVID-19 veća vjerojatnost da će imati mrtvorođenče ili ono koje umre u prvih 28 dana. Studija je također pokazala da su trudnice zaražene COVID-om umrle i da im je potrebna hospitalizacija u mnogo većoj stopi od cijepljenih žena koje su zatrudnjele.

Sveučilište Edinburgh i javno zdravstvo Škotske proučavali su nacionalne podatke o 88.000 trudnoća između prosinca 2020. i listopada 2021., prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine.

Sveukupno, 77,4% infekcija, 90,9% hospitalizacija povezanih s COVID-om i 98% slučajeva kritične skrbi dogodilo se u necijepljenih osoba, kao i svi smrtni slučajevi novorođenčadi.

Studija je pokazala da su žene zaražene COVID-om rodile 2.364 bebe, uz 2.353 živorođene djece. Jedanaest beba je rođeno mrtvorođeno, a osam živorođenih je umrlo u roku od 28 dana. Od živorođenih, 241 je bilo nedonoščad.

Problemi su vjerojatniji ako se infekcija dogodila 28 dana ili manje prije datuma poroda, rekli su istraživači.

Autori su rekli da je problem niska procijepljenost trudnica. Samo 32% osoba koje su rodile u listopadu 2021. bilo je potpuno cijepljeno, dok je 77% škotske ženske populacije u dobi od 18 do 44 godine bilo potpuno cijepljeno.

Dvije studije detaljno opisuju opasnosti od COVID-19 u trudnoći

"Oklijevanje s cjepivom u trudnoći stoga zahtijeva rješavanje, posebno u svjetlu novih preporuka za dopunsko cijepljenje 3 mjeseca nakon početnog cijepljenja kako bi se zaštitili od novih varijanti kao što je omikron", napisali su autori. "Rješavanje niske stope prihvaćanja cjepiva kod trudnica je imperativ za zaštitu zdravlja žena i beba u pandemiji koja je u tijeku."

Cijepljene žene koje su bile trudne imale su stope komplikacija koje su bile približno iste za sve trudnice, pokazuje studija.

Druga studija, objavljena u Lancetu, otkrila je da su žene koje su dobile COVID dok su bile trudne u pet zapadnih američkih saveznih država imale veću vjerojatnost prijevremenog poroda, manje porođajne težine djetata i mrtvorođenost, čak i kada su slučajevi COVID-a blagi.

Istraživači iz Instituta za sistemsku biologiju u Seattleu proučavali su podatke za žene koje su rodile na Aljasci, Kaliforniji, Montani, Oregonu ili Washingtonu od 5. ožujka 2020. do 4. srpnja 2021. Oko 18.000 njih testirano je na COVID, uz 882 testiranja. pozitivan. Od pozitivnih testova, 85 je bilo u prvom tromjesečju, 226 u drugom tromjesečju i 571 u trećem tromjesečju. Nijedna trudnica nije bila cijepljena u trenutku kada su zaražene.

Većina problema s porodom javlja se u slučaju infekcije tijekom prvog i drugog tromjesečja, pokazalo je istraživanje, a problemi su se javljali čak i ako trudnica nije imala respiratorne komplikacije, što je glavni simptom COVID-a.

"Trudnice su pod povećanim rizikom od štetnih ishoda nakon infekcije SARS-CoV-2, čak i kada je majčin COVID-19 manje ozbiljan i mogu imati koristi od pojačanog nadzora nakon infekcije", Jennifer Hadlock, dr.med., autorica rada, stoji u priopćenju.

Studija je također ukazala na stalne nejednakosti u zdravstvenoj skrbi, pri čemu se većina pozitivnih slučajeva javlja među mladim trudnicama, bez osiguranja, koje nisu bijele rase i koje imaju visok indeks tjelesne mase.

 

Izvori:

Nature. "SARS-CoV-2 infection and COVID-19 vaccination rates in pregnant women in Scotland"

Lancet. "The effect of maternal SARS-CoV-2 infection timing on birth outcomes: a retrospective multicentre cohort study"

Institute for Systems Biology. "Maternal COVID-19 infection increases risks of preterm birthlow birth weight and stillbirth"

Povezane teme

  Novosti - Sve