Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Gestacijska dob pri rođenju povezana je s morfometrijom mozga u dobi od 10 godina, čak i za djecu rođenu u terminu, pokazuju nova otkrića.

"Što je dulje trajanje trudnoće, također u rasponu od 37 do 42 tjedna, to će veći volumen mozga, površina mozga i giracija biti kasnije u životu. Informacije o tim potencijalnim dugoročnim posljedicama treba uzeti u obzir pri kliničkoj / porodničkoj odluci", rekla je dr. Hanan El Marroun iz Erasmus Medical Center u Rotterdamu u Nizozemskoj.

S obzirom na brzi rast mozga koji se događa u trećem tromjesečju, rođenje prije 40 tjedana trudnoće moglo bi negativno utjecati na neurorazvoj, napominju u JAMA Pediatrics dr. El Marroun i njezin tim.

Oni su proučavali vezu između gestacijske dobi pri rođenju i morfometrije mozga u više od 3000 djece koja su sudjelovala u studiji Generation R. Gestacijska dob pri rođenju, mjerena duljinom tjeme-trtica ili biparijetalnim promjerom na ultrazvuku, kretala se od 26.3 do 43.3 tjedna. Svaki dodatni tjedan gestacijske dobi bio je povezan s dodatnih 4.5 kubičnih centimetara ukupnog volumena mozga s 10 godina na temelju MRI.

Među djecom rođenom u 37-42 tjednu, svaki sljedeći tjedan odgovarao je dodatnim 4.8 kubičnih centimetara ukupnog volumena mozga. Sveukupno, gestacijska dob pri rođenju pozitivno je povezana s količinama sive i bijele tvari mozga, sive i bijele tvari malog mozga te subkortikalne sive tvari. Među djecom rođenom u terminu, svi regionalni volumeni mozga također su značajno bili povezani s gestacijskom dobi pri rođenju, osim sive tvari malog mozga.

Spol nije utjecao na odnos između gestacijske dobi pri rođenju i morfometrije mozga.

"Sljedeći koraci u ovom istraživanju su ispitivanje trajanja trudnoće i funkcioniranja mozga", rekla je dr. El Marroun. "Pored toga, randomizirane kontrolirane studije za daljnje ispitivanje odnosa gestacijskog trajanja (induciranim ili carskim porodom u različito vrijeme) mogle bi nas izvijestiti o potencijalnoj uzročnosti."

Dodala je: "Ovo je istraživanje osobito važno u globalnom kontekstu, gdje vidimo porast elektivnih carskih rezova. Bilo je nekih rasprava o razvoju fetalnog mozga, a sadašnja studija pokazuje da duže trajanje trudnoće može utjecati na razvoj mozga."

Gestacijska dob pri rođenju povezana s volumenom mozga u dobi od 10 godina

Otkrića sugeriraju da "svaki tjedan trudnoće može utjecati na razvoj mozga dojenčeta, čak i kada se rodi u periodu koji se tradicionalno smatra terminskom trudnoćom", izjavila je dr. Cynthia Rogers, izvanredna profesorica psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u. St. Louis u Missouriju. "Svaki dodatni tjedan u maternici može biti važan kako bi se mozgu dojenčadi omogućio odgovarajući razvoj."

"Potrebno je istraživanje koje će procijeniti jesu li promjene u razvoju mozga kroz gestacijsku dob otkrivene pri rođenju i zadržavaju li se, pogoršavaju ili se poboljšavaju tijekom vremena na temelju drugih čimbenika kako bi se utvrdilo na koji način možemo intervenirati u pružanju pomoći toj djeci koja su rano rođena ," rekla je.

"Mislim da je zaista važno da liječnici shvate da, iako ovo istraživanje pokazuje da postoje promjene mozga na temelju gestacijske dobi, još uvijek ne znamo što te promjene mogu značiti za dijete", zaključila je dr. Rogers.

 

IZVOR: https://bit.ly/32QcpON

JAMA Pediatrics, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve