Datum zadnje izmjene: 05. 03. 2020.

Trudnice inficirane humanim papilomavirusom (HPV) mogle bi imati povišen rizik spontani pobačaj, i prijevremeni porođaj, ukazuje pregled prijašnjih istraživanja.

Majke koje imaju HPV imaju gotovo dvostruko veći rizik prijevremenog pucanja vodenjaka, a 50% će imati i preuranjeni porod u odnosu na trudnice bez infekcije, pokazala je analiza podataka iz 38 ranijih istraživanja. Žene s HPV-om također imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti spontani pobačaj ili mrtvorođenje.

"Ne postoji lijek koji bi eliminirao HPV iz organizma", izjavila je autorica studije Helen Trottier sa Sveučilišta u Montrealu."Rješenje se uvelike nalazi u cijepljenju protiv HPV-a prije stupanja u spolne odnose", rekla je Trottier.

Mnoge žene koje danas zatrudne možda nisu primile cjepivo kao djeca ili adolescenti, bilo zato što nije bilo dostupno kada su bile mlađe, bilo zato što su ih roditelji odlučili ne cijepiti. Premda su prethodna istraživanja također povezivala HPV s prijevremenim rođenjem, pobačajima i drugim problemima trudnoće, rezultati su bili različitog kvaliteta i često nedosljedni, napominje istraživački tim u časopisu The Journal of Infective Diseases.

Jedno ograničenje trenutne analize je to što je objedinilo podatke mnogih manjih studija koje su koristile široku lepezu metoda za definiranje i mjerenje komplikacija u trudnoći.

Uključene studije također nisu bile osmišljene kako bi dokazale da HPV izravno uzrokuje komplikacije u trudnoći.

HPV povezan sa spontanim pobačajem i prijevremenim porodom

Ipak, dokazi o vezi između HPV-a i preuranjenog rođenja i prijevremenog pucanja vodenjaka bili su snažni i konzistentni, zaključuje studijski tim. Veza između HPV-a i drugih ishoda poput male tjelesne težine, pobačaja i mrtvorođenih nije tako jaka, a dokazi su slabijeg kvaliteta.

 

SOURCE: https://bit.ly/2VE2UPi

The Journal of Infectious Diseases, online 2020.

 

 

Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve