Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


 

Žene koje prolaze kroz perimenopauzu treba pratiti i liječiti zbog depresije, savjet je prvih kliničkih smjernica o procjeni i liječenju depresije u perimenopauzi. Perimenopauza je "ranjivi period" za razvoj depresivnih simptoma i velikih depresivnih epizoda. Međutim, nedostaju kliničke preporuke o tome kako prepoznati, karakterizirati i liječiti kliničku depresiju u ovoj populaciji, navodi dr Pauline. Depresija u periodu perimenopauze se može pojaviti zajedno sa simptomima menopauze ", a ova dva niza simptoma je teško odvojiti, što otežava kliničarima prikladno liječenje tih žena", rekla je u priopćenju dr. Pauline Maki sa Sveučilišta Illinois u Chicago Medicine. 

"Mnoge žene doživljavaju novi napad depresivnih simptoma. Ako postoji početna depresija niskog stupnja, perimenopauza može povećati intenzitet depresivnih simptoma", rekla je dr. Maki, glavni autor smjernica. "Postojala je potreba za stručnim koncenzusom, kao i jasne kliničke smjernice o tome kako procijeniti i liječiti depresiju kod žena tijekom perimenopauze", dodala je dr. Susan Kornstein sa Sveučilišta Virginia Commonwealth u Richmondu, druga ko-voditeljica. "Nove kliničke preporuke rješavaju ovu prazninu i pružaju potrebnu informaciju i smjernice liječnicima kako bi pružili optimalnu njegu i liječenje ženama u srednjoj životnoj dobi." 

Smjernice, koje je potvrdilo Međunarodno društvo za klimakterij, su objavljene istovremeno u časopisu Menopause i Journal of Women's Health. 

Smjernice su napravili The North American Menopause Society i Women and Mood Disorders Task Group Nacionalnog centra za depresiju. Analizirali su dostupnu literaturu o depresivnim poremećajima i simptomima kod žena u perimenopauzi i usredotočili se na pet područja: epidemiologiju, kliničku prezentaciju, terapijske učinke antidepresiva, učinke hormonalne terapije i učinkovitost drugih terapija kao što su psihoterapija, vježbe i prirodni proizvodi. 

Dokazi upućuju na to da većina žena sredovječne dobi koje imaju veliku depresivnu epizodu tijekom perimenopauze ima povijest depresije, napominje se u smjernicama. Depresija u srednjoj životnoj dobi ima klasične depresivne simptome često uz simptome menopauze kao što su vazomotorni simptomi i poremećaji spavanja te psihosocijalni problemi.
 

Liječenje depresije u perimenopauzi

Dijagnostika uključuje identifikaciju menopauze, procjenu jačine psihijatrijskih i klimakterijskih simptoma, uvažavanje psihosocijalnih čimbenika koji su uobičajeni u srednjoj životnoj dobi, diferencijalnu dijagnozu i primjenu terapije. Što se tiče liječenja, smjernice kažu:

  • Dokazane terapijske opcije za depresiju (antidepresivi, CBT i druge psihoterapije) trebaju ostati tretmani u prvoj liniji za perimenopauznu depresiju.
  • Kliničari bi trebali razmisliti o liječenju poremećaja spavanja i valunga koji se javljaju u sklopu liječenja depresije povezane s menopauzom.
  • Terapija estrogenom je neučinkovita u liječenju depresivnih poremećaja kod žena u postmenopauzi.
  • Hormonska kontracepcija može poboljšati depresivne simptome kod žena koje se približavaju menopauzi.
  • Dokazi nisu dovoljni za preporuku biljnih ili alternativnih pristupa za liječenje depresije povezane s perimenopauzom.

 

IZVOR: https://bit.ly/2Q2NkI5
Menopause 2018. 

Povezane teme

  Novosti - Sve