Datum zadnje izmjene: 23. 02. 2020.

U studiji na miševima metronidazol je neočekivano usporio rast endometriotskih lezija mijenjajući još nepoznate bakterije u crijevima, izvješćuju istraživači.

"Naši rezultati upućuju na to da bakterije probavnog sustava potiču progresiju endometrioze u miševa", napisali su u svom članku koji je objavljen u internetskom izdanju časopisa 'Human Reproduction' dr. sc. Sangappa B. Chadchan, postdoktorski znanstveni suradnik u Centru za reproduktivne zdravstvene znanosti, Sveučilište Washington, St. Louis, Missouri i kolege.

"Ovaj nalaz, ako se prevede na ljude, bi mogao pomoći u razvoju poboljšanih dijagnostičkih alata i personaliziranih strategija liječenja", zaključuju oni.

Međutim, viši autor, dr.sc. Ramakrishna Kommagani, profesor opstetricije i ginekologije u Centru za reproduktivne zdravstvene znanosti Sveučilišta Washington, naglasio je kako je "ovo istraživanje u vrlo ranoj fazi". "Dugi je proces" od pronalaženja obećavajućih terapija u studijama na životinjama do dobivanja odobrenja za bolesti kod ljudi.

Predklinička studija sugerira da "ako nekako upravljamo mikrobiotom u crijevima, mogli bismo potencijalno ublažiti teret endometrioze".

"Ne kažem da bismo je mogli izliječiti", upozorio je, ali ako se pokažu daljnje studije, "to bi zaista pomoglo mnogim ženama s njihovom boli i vjerojatno drugim problemima kao što je neplodnost."

Metronidazol smanjuje endometriozu preko mikrobiota

Iznenađujući rezultati s uobičajenim antibiotikom

Istraživači su bili iznenađeni da je od četiri antibiotika širokog spektra testirana na miševima, vankomicin, neomicin, ampicilin i metronidazol, samo zadnji, široko korišteni antibiotik koji suzbija rast određenih gram-negativnih bakterija, smanjio veličinu endometriotske lezije.

Potrebna su daljnja istraživanja, rekao je Kommagani, budući da "nemamo potpunu sliku o tome na koje bi specifične bakterije metronidazol mogao utjecati i što dovodi do ove supresivne aktivnosti". Kao sljedeći korak, znanstveni tim planira provesti malo probno ispitivanje na ljudima u njihovom središtu i nekoliko drugih centara.

"Naš početni cilj bio je razumjeti kako se bakterije crijeva ili mikrobiota mogu povezati s endometriozom", napisao je Kommagani u priopćenju sveučilišta. "Ali u tom procesu smo možda pronašli isplativ tretman."

"Ovo istraživanje je uzbudljivo jer otvara nove granice u identificiranju bakterijskih kandidata koji mogu utjecati na endometriozu u žena reproduktivne dobi", dodala je dr. sc. Indira Mysorekar, profesorica patologije i imunologije i direktor Centra za reproduktivne zdravstvene znanosti u Washingtonu. Sveučilište.

"I to nas upućuje na nova buduća istraživanja s ciljem razvoja jednostavnijih načina dijagnosticiranja i liječenja endometrioze."

Endometrioza je slabo shvaćena

Endometrioza, u kojoj stanice migriraju iz maternice i formiraju lezije na drugim mjestima, pogađa do 10% žena u dobi od 25 do 40 godina, ali je slabo shvaćena, pišu istraživači, a trenutno liječenje hormonskom terapijom i operacijom ima značajne nuspojave.

Prethodne studije su pokazale da je upalna bolest crijeva povezana s endometriozom, a čini se da je mikrobiota crijeva nekako uključena, istaknuo je Kommagani.

Stoga su istraživači željeli vidjeti kako su se ponašale endometriotske lezije u miševa koji nisu imali bakterije crijeva. Počevši 24 sata nakon operacije koja inducira endometriozu, životinje su 21 dan pile vodu koja je sadržavala četiri antibiotika širokog spektra, vankomicin, neomicin, metronidazol i ampicilin, i aspartam kako bi se maskirao okus, kako bi se potpuno uništile bakterije. Kontrolna skupina miševa su dobili vodu s aspartamom.

Nakon 21 dana, endometriotske lezije bile su oko pet puta manje u miševa tretiranih antibioticima nego u kontrolnim. Daljnja ispitivanja su pokazala da je samo metronidazol, a ne ostala tri antibiotika, smanjio veličinu lezije.

Istraživači su potom unijeli crijevne bakterije miševima koji nisu imali bakterije.

S obzirom da su lezije ponovno počele rasti, nalaz je potvrdio pretpostavku da bakterije crijeva igraju određenu ulogu u povećanju veličine endometriotskih lezija.

Općenito, eksperimenti su pokazali da "samo metronidazol inhibira rast lezija, ali vraćanjem crijevnih bakterije, lezije se vraćaju", sažeo je Kommagani. "To je prilična potvrda da crijevne bakterije imaju ulogu u endometriozi."

 

Hum Reprod. 

 

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve