Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.

Žene koje koriste oralne kontraceptive najmanje jedno desetljeće imaju manju vjerojatnost da će razviti zloćudne bolesti jajnika ili endometrija, a čini se da tu korist ne smanjuju čimbenici rizika vezani za način života, navodi se u studiji SAD-a. Zapravo, učinak dugotrajne primjene kontracepcije je bio najveći kod karcinoma endometrija u žena koje su imale druge čimbenike rizika vezane uz životni stil poput pretilosti, pušenja i nedostatka vježbanja, objavili su istraživači u "JAMA Onkologiji". 

U usporedbi sa ženama koje su uzimale oralne kontraceptive godinu ili manje, žene koje su uzimale pilule najmanje 10 godina su imale 40% manju vjerojatnost za razvoj raka jajnika i 35% manju vjerojatnost za razvoj tumora endometrija, pokazalo je istraživanje. Među pušačicama je rizik od raka endometrija bio 53% niži, u skupini prekomjerno pretilih žena 64% niži, a kod onih koje rijetko vježbaju je bio 60% niži kod dugotrajne uporabe pilula.

"Naša studija pokazuje da je uporaba oralnih kontraceptiva korisna za prevenciju raka jajnika i endometrija kod žena s različitim bazičnim rizikom za ove bolesti", izjavila je autorica istraživanja Kara Michels, iz 'National Cancer Institute' u Bethesdi, Maryland. 

Dok su neka prethodna istraživanja povezala oralne kontraceptive s nižim rizikom od raka jajnika, endometrija i kolorektalnih tumora, čvrstoća tih dokaza je složena i ostala je nepotpuna slika o tome kako drugi čimbenici poput pušenja, pijenja, neaktivnosti ili pretilosti mogu utjecati na tu vezu, napominju autori studije. Za sadašnju studiju su istraživači analizirali podatke od 118,144 žena koje nikada nisu koristile oralne kontraceptive, kao i 34,866 žena koje su ih koristile 1 do 4 godine; 25,564 žena koje su ih koristile 5 do 9 godina; i 18,962 koje su bile na tableti barem deset godina. 

Polovica žena je imala najmanje 62 godine kada su se priključile studiji, a većina njih već je prošla kroz klimakterij i više im nije bila potrebna kontracepcija, ali su izvijestile o bilo kakvoj prethodnoj primjeni kontracepcije. U usporedbi sa ženama koje su koristile pilule za kontrolu rađanja godinu dana ili manje, dugoročne korisnice su imale veću vjerojatnost da će biti mlađe i premenopauzalne, imati više godina obrazovanja i piti alkohol. Dugoročne korisnice tableta za kontrolu rađanja su također imale manju vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu ili biti pretile, što može samostalno povećati rizik od određenih vrsta raka. 

Sveukupno je studija obuhvatila 149,504 žena koje nisu imale rak jajnika i 1,241 žene koje su ga imale. Među nepušačicama, dugoročne korisnice tableta za kontrola rađanja su imale 45% manju vjerojatnost da će dobiti rak jajnika nego žene koje su koristile ovu kontracepciju manje od godinu dana. Za sadašnje pušačice, međutim, dugotrajno korištenje tableta za kontrolu rađanja je bilo povezano s 56% manjim udjelom raka jajnika. Dugoročne korisnice tableta za kontrolu rađanja koje su imale normalnu tjelesnu težinu su imale 45% manji rizik od raka jajnika nego žene koje su kratko koristile pilule ili nisu koristile. Žene s prekomjernom težinom koje su uzimale pilule najmanje jedno desetljeće su imale 36% manju vjerojatnost za razvoj tumora jajnika. 

Sve u svemu, studija nije pronašla povećani rizik od karcinoma dojke povezan s pilulama za kontrolu rađanja, osim kod žena koje su bile pušači ili alokoholičari i uzimale oralnu kontracepciju barem deset godina. Istraživanje je također otkrilo da ne postoji veza između raka debelog crijeva i oralnih kontraceptiva. 

Rezultati daju novi dokaz da postoji potencijal pilule za kontrolu rađanja koji pruža dugotrajnu zaštitu od određenih vrsta raka, rekla je Victoria Cortessis, istraživačica na Medicinskom fakultetu Keck na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu. 

Način života ne utječe na pad rizika za neke vrste raka pri uzimanju OHK

"Žene se i dalje mogu pouzdati u ranije studije - a postoje i mnoge – koje su utvrdile da je pojava raka jajnika i karcinoma endometrija niža u skupinama žena koje su koristile oralne kontraceptive, u usporedbi s grupama koje nisu" navela je u e-mailu Cortessis, koja nije bila uključena u studiju. 

"Ranija istraživanja su pokazala da ova korist traje i nakon što žene prestanu uzimati pilule", dodala je Cortessis. "Ono što još treba saznati jest koje će konkretno žene imati koristi na taj način ako koriste oralne kontraceptive".

 

IZVOR: http://bit.ly/2E04MJL
JAMA Oncol 2018.

Povezane teme

  Novosti - Sve