Datum zadnje izmjene: 09. 10. 2021.

Tijekom cijele pandemije liječnici su uočavali da trudnice koje se zaraze s COVID-19 mogu prenijeti infekciju na svoje bebe. U novoj studiji, liječnici u Kansas Cityju izvještavaju da bi novorođenčad mogla razviti sindrom fetalnog upalnog odgovora povezan s virusom.

"U više od 95% slučajeva zaraženih majki i beba dolazi do oporavka“ rekao je dr. Vincenzo Berghella sa Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji. Doktor Berghella, koji nije sudjelovao u studiji, istraživao je ishode majke i novorođenčadi povezane s infekcijom COVID-19 tijekom trudnoće. "U manje od 5% slučajeva majčine infekcije, majka se može jako razboljeti i razviti posljedice po dijete", rekao je. "Moguće je (ali rijetko) da virus prođe kroz posteljicu i zarazi dijete, a moguće je, iako vrlo rijetko, da upalni odgovor majke utječe na dijete i uzrokuje ozbiljnu upalu u djeteta."

U izvještaju, pedijatri u Dječjoj bolnici u Kansas Cityju i bolnici Sveučilišta u Kansasu opisuju slučaj sindroma fetalnog upalnog odgovora.

32-godišnja majka, koja je prerano rodila u 34. tjednu, pojavila se u bolnici sa simptomima COVID-19 i imala pozitivan test na virus. Imala je ozbiljnu preeklampsiju. Dijete je ubrzo rođeno i trebala mu je mehanička ventilacija. Imao je vrućicu, sindrom respiratornog distresa novorođenčadi i povišenu razinu nekoliko upalnih biljega. Dva puta je bilo negativno na COVID-19, kao i na druge zarazne bolesti.

Beba je sedam dana primala antibiotik i transfuziju trombocita zbog niskog broja trombocita. Ventilacija je uklonjena nakon petog dana i dijete se počelo oporavljati u bolnici. Otpušten je nakon 22 dana u standardnu skrb za nedonoščad.

Visoke razine faktora upale ukazivale su na oštećenja krvnih žila i probleme s više organa, što autori pripisuju izloženosti majčinoj infekciji COVID-19 tijekom trudnoće. Fetalni upalni odgovor izgledao je slično hiperinflamatornom sindromu viđenom u djece tijekom pandemije, koji je nazvan multisistemski upalni sindrom u djece ili MIS-C.

Novorođenčad majki s COVID-19 može razviti fetalni upalni sindrom

Nizak broj trombocita bi mogao ukazivati ​​na upalni odgovor povezan s COVID-19, pišu autori. U slučajevima COVID-19 i MIS-C zabilježeno je nekoliko abnormalnosti krvi i trombocita. Kako se pandemija nastavlja, liječnici bi trebali nadzirati broj trombocita u novorođenčadi s upalom, sugeriraju autori, posebno ako su možda bili izloženi COVID-19. U ovom se slučaju broj trombocita stabilizirao nakon transfuzije.

"Nedavne publikacije pokazale su da kod malog broja zaraženih trudnica koronavirus može zaraziti posteljicu fetusa", rekao je dr. David Schwartz s Medicinskog koledža u Georgiji u Augusti u državi Georgia. Dr. Schwartz, koji nije sudjelovao u ovom izvještaju o slučaju, istraživao je kako COVID-19 utječe na trudnice i novorođenčad.

"Cijepljenje trudnica ili onih koje planiraju trudnoću može ne samo spriječiti infekciju majke, već i smanjiti vjerojatnost potencijalnog prijenosa koronavirusa s majke na fetus," rekao je.

 

IZVOR: https://bit.ly/2Qd8nvQ Pediatrics, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve