Datum zadnje izmjene: 02. 01. 2023.

Hormonska terapija u bolesnika s rakom dojke može dovesti do poremećaja raspoloženja i spavanja. Novo randomizirano kontrolirano ispitivanje pokazuje da suplementacija omega-3 poboljšava te simptome. Nakon 4 tjedna liječenja, pacijenti koji su primali omega-3 izvijestili su o boljem spavanju, manje depresije i boljem raspoloženju od onih koji su primali placebo.

Inhibitori estrogenskih receptora koriste se za liječenje raka dojke pozitivnim hormonskim receptorima u kombinaciji s drugim terapijama. Međutim, lijekovi mogu dovesti do dugotrajnih nuspojava, uključujući valove vrućine, noćno znojenje i promjene raspoloženja i sna.

Te se nuspojave često liječe selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI) iz skupine antidepresica i nekim antikonvulzivnim lijekovima. Omega-3 dodaci sadrže različite polinezasićene masne kiseline koje utječu na staničnu signalizaciju i pridonose proizvodnji bioaktivnih medijatora masti koji suzbijaju upalu. Široko se koriste kod kardiovaskularnih bolesti, raka dojke, reumatoidnog artritisa, depresije i drugih kognitivnih poremećaja. Također se čini da pojačavaju antitumorsku učinkovitost tamoksifena kroz inhibiciju proliferativnih i anti-apoptotičkih puteva na koje utječe signalizacija estrogenskih receptora.

"Ova studija je pokazala da dodatak omega-3 prehrani može poboljšati raspoloženje i poremećaj spavanja u žena koje pate od raka dojke dok se liječe antihormonskim lijekovima... ovaj dodatak može se predložiti za liječenje ovih pacijenata", pišu istraživači, predvođeni Azadeh Moghaddas, MD, PhD, koji je izvanredni profesor kliničke farmacije i ljekarničke prakse na Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

Studija je uključivala 60 pacijentica koji su testirani na osnovne poremećaje raspoloženja pomoću bolničke ljestvice anksioznosti i depresije (HADS), koje su zatim slučajno raspoređene u dvije skupine koje su primale 2 g omega-3 dnevno tijekom 4 tjedna ili placebo.

Omega-3 suplementi poboljšavaju san, raspoloženje u pacijentica s rakom dojke na hormonskoj terapiji

Ranija istraživanja su pokazale da suplementacija omega-3 poboljšava menopauzu i simptome raspoloženja u postmenopauzalnih žena raka. Dodatak omega-3 ima neuroprotektivne učinke i poboljšava funkciju mozga i raspoloženje kod štakora, a pregled iz 2019. ukazao je da su dokazi dovoljno jaki da opravdaju kliničke studije.

Kako bi utvrdili je li dodatak bio siguran i učinkovit u žena s rakom dojke koje su bile podvrgnute hormonskoj terapiji, znanstvenici su analizirali podatke od 32 pacijenta u intervenciji i 28 pacijenata u placebo skupinama.

Nakon 4 tjedna praćenja, pacijenti u intervencijskoj skupini imali su značajno niže vrijednosti na ljestvici Centra za epidemiološke studije – profila stanja raspoloženja i indeksa kvalitete spavanja ('Center for Epidemiological Studies-Depression scale Profile of Mood State, and Pittsburgh Sleep Quality Index'). Nije bilo statistički značajnih promjena ovih vrijednosti u placebo skupini.

Nakon 4 tjedna, usporedbe uparenih uzoraka t-testom između intervencijske i placebo skupine otkrile su niže rezultate u intervencijskoj skupini za prosječne rezultate na subskali PSQI subjektivnu kvalitetu spavanja, kašnjenje u uspavljivanju i poremećaje spavanja.

Nije bilo značajnih nuspojava ni u jednoj skupini. Studija je bila ograničena zbog male veličine uzorka i kratkog razdoblja praćenja.

 

ResearchSquare, preprint online, 2022.

Povezane teme

  Novosti - Sve