Datum zadnje izmjene: 06. 07. 2021.

Novo istraživanje temeljeno na podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva pojašnjava kako uporaba oralnih kontraceptiva utječe na rizik od raka. Istražitelji su koristili britansku 'Biobank', koja uključuje stotine tisuća osoba regrutiranih između 2006. i 2010. godine, kao i nacionalne baze podataka, za procjenu povezanosti između upotrebe OC-a i rizika za rak dojke, jajnika i endometrija kod žena rođenih između 1939. i 1970.

Među više od četvrt milijuna žena, više od tri četvrtine koristilo je ili je trenutno koristilo tabletu. Sveukupno, uporaba oralnih kontraceptiva bila je povezana s približno 30% smanjenim rizikom od raka jajnika i endometrija. Suprotno tome, rizik od raka dojke bio je sličan među onima koji su koristili oralne kontraceptive i onima koji ih nikada nisu koristili.

Među ženama praćenim do 55 godina, rezultati su bili slični za karcinom jajnika i endometrija. Međutim, među istom skupinom, uporaba oralnih kontraceptiva povezana je s 10% većim rizikom od raka dojke.

S 20 ili više godina oralne kontracepcije, smanjenje rizika postalo je još snažnije za rak jajnika i endometrija - 40%, odnosno veće od 60%. Među dugotrajnim korisnicama rizik od raka dojke sličan je riziku od onih koji nikad nisu koristili.

Ova otkrića pojašnjavaju da kontroverza oko povezanosti upotrebe karcinoma dojke i oralnih kontraceptiva može odražavati različite metodologije ispitivanja, posebno s obzirom na vrijeme. Autori sugeriraju da, iako se životni rizik od raka dojke ne može razlikovati između korisnika i korisnika, čini se da postoji privremeni mali povišeni rizik povezan s upotrebom oralnih kontraceptiva.

Oralna kontracepcija i rak: novi podatci

Strahovi da uzimanje pilule može povećati rizik od raka dojke spriječili su mnoge žene da koriste ovaj prikladan oblik kontrole rađanja. Ova studija pruža sigurnost u pogledu ukupne sigurnosti oralne kontracepcije s obzirom na rak. Istodobno, pri dugoročnoj primjeni, kako navode autori, kontraceptivne pilule "dramatično" smanjuju rizik od raka jajnika i endometrija, a ta zaštita traje desetljećima.

Ova otkrića bit će korisna u informiranju i savjetovanju pacijentica u vezi prednosti i rizika oralnih kontraceptiva.

 

Medscape Ob / Gyn © 2021 WebMD, LLC

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve