Datum zadnje izmjene: 25. 09. 2022.

G točku, područje unutar vagine za koje se smatra da izaziva izniman seksualni užitak, može biti teško odrediti. Sada su istraživači umjesto toga usredotočeni na pronalaženje još neuhvatljivijeg slatkog mjesta povezanog sa ženskim seksualnim užitkom: dijela mozga koji reagira na genitalni dodir.

Nalazi o položaju i varijacijama područja, objavljeni u časopisu The Journal of Neuroscience, nude uvid u razumijevanje zdravog seksa, uzroka i mogućih tretmana seksualne disfunkcije ili nezadovoljstva, te dugoročnih učinaka seksualnog zlostavljanja.

Somatosenzorni korteks je regija mozga koja općenito detektira dodir, ali različite točke unutar ove regije predstavljaju različite dijelove tijela. Znanstvenici su godinama pokušavali odrediti točnu lokaciju za senzornu stimulaciju klitorisa, ali su dobivali nedosljedne rezultate. Ispostavilo se da za to postoji dobar razlog: baš kao što se seksualna iskustva razlikuju od žene do žene, specifično mjesto povezano s klitorisom u somatosenzornoj kori velikog mozga (C točka) također se razlikuje među ženama.

Debljina tog područja kod svake žene varirala je, ovisno o učestalosti koje je svaka žena prijavila da je imala spolni odnos u prošloj godini. A gdje je regija bila i koliko je velika ovisilo je barem dijelom o tome koliko se često koristila.

U istraživanju je sudjelovalo 20 zdravih žena koje nisu imale povijest trudnoće, psihijatrijskih ili neuroloških poremećaja, zlostavljanja ili zanemarivanja u djetinjstvu, spolno prenosivih bolesti, seksualnih poremećaja ili drugih bolesti. Također nisu imale menstruaciju u vrijeme istraživanja niti su uzimale bilo kakve psihotropne lijekove.

Svaka je žena napravila magnetsku rezonancu mozga dok je nosila jednokratno donje rublje s uređajem postavljenim preko područja klitorisa. Uređaj, pričvršćen na mjestu pomoću trake i čičak pojasa, lagano je vibrirao dovoljno da stimulira klitorisnu regiju. Istraživači su usporedili prikaz mozga iz ovog osjetilnog dodira sa snimkom kada su žene stimulirale stražnju stranu svoje desne ruke istim uređajem.

Za razliku od većine prošlih istraživanja, ova studija uspjela je stimulirati samo klitoris bez dodirivanja drugih obližnjih dijelova tijela ili izazivanja značajnog seksualnog uzbuđenja, što je znanstvenicima omogućilo da se fokusiraju na regiju mozga koja je povezana s osjetilnim dodirom u toj regiji.

Ovo je također prvi put da su znanstvenici mogli jasno pokazati da je učestalost seksa u posljednjih godinu dana i tijekom života osobe povezana s fizičkom strukturom regije mozga koja je povezana s dodirom klitorisa. Procjenjuje se da 40% žena prijavljuje seksualne probleme nekog oblika, a procjenjuje se da je jedna od pet djevojaka bila seksualno zlostavljana. Ova studija vodi istraživače korak dalje u razumijevanju tih iskustava i eventualno kako im pomoći.

 

Izvori:

The Journal of Neuroscience: "Sensory-Tactile Functional Mapping and Use-Associated Structural Variation of the Human Female Genital Representation Field."

American Family Physician: "Sexual Dysfunction in Women: A Practical Approach."

National Center for Victims of Crime: "Child Sexual Abuse Statistics."

Povezane teme

  Novosti - Sve