Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Ženska seksualna disfunkcija uobičajena je kod žena koji žive s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2. 35% -71% žena koje žive s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 imaju seksualnu disfunkciju. A problem je u tome što ih se ne pita imaju li poremećaj.

Zašto žene s dijabetesom imaju seksualnu disfunkciju? Razlozi su prilično očiti. Problemi kao što su ateroskleroza, neuropatija, problemi s mentalnim zdravljem, problemi s tijelom - sve je to uobičajeno kod žena koje žive s dijabetesom, a sve to može dovesti do seksualne disfunkcije. Ali kao što je rečeno, nitko ih ne pita za probleme. Vrlo je važno da se počne ispitivati jer bi gotovo tri četvrtine upitanih žena voljelo da njihov zdravstveni tim započne tu temu.

Kako otvoriti temu?

Postavlja se pitanje: "Kako otvoriti tu temu?" To nije nešto za što liječnici nužno imaju obuku.

Može se koristiti opće pitanje u stilu: "Mnoge žene s dijabetesom imaju seksualne probleme. Je li to nešto o čemu biste željeli razgovarati?" Na taj način se tema normalizira i dobija se dozvolu za raspravu.

Ako žena kaže da ima problem, onda treba prilagoditi riječnik kojim se žena može služiti, kao i slušati na empatičan način.

Nakon što se utvrdi ženska seksualna disfunkcija, trebalo bi je svrstati u tip disfunkcije. Postoje problemi s inicijativom, uzbuđenjem ili orgazmom, što su tri faze ciklusa seksualnog odgovora. Ovisno o tome što se izdvoji, postavljaju se različite vrste pitanja.

Opći model koji se koristi jest biopsihosocijalni pristup koji navodi da mnogi čimbenici mogu pridonijeti poremećaju ženske seksualne disfunkcije koju pacijentica doživljava. Ako se izdvoji čimbenik koji se može mijenjati, tada će se učiniti sve što je potrebno za promjenu. Međutim, u slučaju poremećaja hipoaktivne seksualne želje, može biti potrebna farmakološka terapija.

Seksualna disfunkcija u žena češća nego očekivano

Nefarmakološke terapije

Lokalna terapija može biti prikladna, poput lubrikanta ili dilatatora. Za žene koje su u postmenopauzi i možda imaju atrofični vaginitis, estrogenske kreme koje se lokalno koriste mogu biti vrlo korisne. I ne treba zaboraviti na promjene načina života koje također mogu imati značajan utjecaj.

Farmakološke terapije

Dvije farmakološke terapije odobrene su od strane FDA za liječenje hipoaktivnog poremećaja seksualne želje: flibanserin i bremelanotid.

Flibanserin djeluje na serotoninske receptore i učinkovito povećava norepinefrin i dopamin, a smanjuje serotonin. Bremelanotid djeluje na receptor za melanokortin-4 kao agonist, čime povećava aktivnost melanokortina, omogućavajući povećanje seksualne želje. Obje ove terapije odobrava FDA za liječenje hipoaktivnog poremećaja seksualne želje kod žena u predmenopauzi.

Ostali lijekovi koji bi se mogli ponuditi su off-label. Na primjer, bupropion ili buspiron mogu se koristiti off-label za liječenje hipoaktivnog poremećaja seksualne želje. U žena koja je u postmenopauzi, testosteron se može upotrijebiti off-label kako bi se postigla razina testosterona koja je unutar normalne ženske fiziološke razine. Istražuju se i drugi lijekovi zbog hipoaktivnog poremećaja seksualne želje, što je jedan od najčešćih poremećaja koji se može javiti kod seksualne disfunkcije žene.

Edukacija je vrlo važna, kao i seksualna terapija koja može biti od velike pomoći.

 

 

Female Sexual Dysfunction: If We Don't Ask, We Won't Know 

Medscape 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve