Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Trudnice poziitvne na COVID-19 se mogu suočiti s većim rizikom od razvoja pneumonije u odnosu na žene u dobi od 30 do 40 godina koje nisu trudne, pokazala je španjolska studija.

Odjel za opstetriciju i zarazne bolesti u madridskoj bolnici "12. Octobar" ustanovio je da je rizik od razvoja teške upale pluća kod  "COVID-19 pozitivnih trudnica visok u odnosu na žene iste dobi koje nisu trudne", navodi se u bolničkoj izjavi.

Trudnice koje su pokazale simptome koronavirusa imale su 61,5% šanse za razvoj upale pluća, pokazala je studija. Prosječni rizik za žene između 30 i 40 godina u Španjolskoj je 25%, pokazali su rezultati koji su također objavljeni u časopisu EClinicalMedicine (https://bit.ly/30XX7ah).

Istraživači su pratili 52 trudnice kojima je dijagnosticiran COVID-19 između 6. ožujka i 5. travnja. Otprilike 32 osobe iz te skupine su oboljele od upale pluća, od kojih je više od polovine zahtijevalo dodatni kisik.

Veći rizik upale pluća kod trudnica s COVID-19

Većini trudnica s COVID-19 nije bilo potrebno inducirati ​​porođaj, a samo su tri žene uključene u studiju trebale carski rez zbog razvoja bolesti.

 

 

 

EClinicalMedicine (https://bit.ly/30XX7ah).

Povezane teme

  Novosti - Sve