Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Rezultati nove meta-analize 23 studija su pokazali da se žene koje imaju problema s nasiljem vezanim uz njihovog partnera češće odlučuju na prekid trudnoće. Zlostavljane žene isto tako češće sakrivaju pobačaje od partnera. Megan Hall (Women's Health Academic Centre, King's College London, Velika Britanija) i koautori su objavili njihove rezultate online 7.siječnja 2014. u PLoS Medicine. Po podacima autora studije, nasilje među partnerima se događa u cijelom svijetu; u Japanu iznosi 15% , u Velikoj Britaniji 24%, u USA 35% (uključujući i uhođenje) i 71% u Etiopiji.

Prevalencija nasilnog seksa kod intimnih partnera varira od 5,9 – 42 %. Istraživači su pregledali 74 studije različitih kvaliteta koje su objavljene u recenziranim časopisima i uključili 23 publikacije između 1985. i 2013.g. u svoju meta-analizu u svrhu utvrđivanja veze između nasilnog ponašanja među partnerima i prekidanja trudnoće. Ankete su poslane u Sjevernu Ameriku, Europu, Afriku, Australiju i Južnu Ameriku u kojima su rađene studije sa 8 do 33,385 sudionika. Prevalencija nasilja na ženama koje su prekidale trudnoću iznosila je 24,9%. Istraživači su našli vezu između nasilnog ponašanja i depresije, suicidalnih ideja, stresa i uznemiravajućih misli kod žena koje su prekinule trudnoću. Jedna studija, rađena preko telefona s više od 4000 žena, je našla da više od 46% od 616 prijavljenih silovanja je počinjeno od strane supruga ili dečka. Prema podacima iz 9 studija, žene u nasilnim vezama češće imaju više prekinutih trudnoća.

"Literatura također pokazuje da žene u nasilnim vezama imaju smanjenu mogućnost biranja kontracepcije, da imaju probleme sa primjenjivanjem kontracepcije kod muškaraca i nasilnim seksualnim ponašanjem partnera. Češće ne informiraju i ne uključuju partnera u trudnoću – ne donose zajedničku nego samostalnu odluku hoće li zadržati trudnoću ili ne", navode autori. Nasilje se navodi kao razlog prekida trudnoće.

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) je jedna od mnogih organizacija koja ima smjernice za kliničare čiji pacijenti su žrtve intimnog nasilja. Preporuka ACOG-a iz veljače 2012.g. govori o tome da su zdravstveni radnici "najčešće prvi profesionalci" koji mogu ponuditi njegu zlostavljanim ženama te je preporučeno da se napravi skrining kod trudnica na intimno nasilje kod prvog pregleda u trudnoći, jednom u tromjesječju i tijekom postpartalnog razdoblja. "Ginekolozi opstetričari su u jedinstvenoj poziciji pružiti pomoć zlostavljanim ženama jer je im to dozvoljava priroda odnosa pacijent-liječnik te imaju puno prilika za intervenciju tijekom godišnjih pregleda, planiranja trudnoće, tijekom trudnoća i posjeta nakon trudnoća", mišljenje je ACOG-a.

Lindsay E. Clark, dr. med., (Bridgeport Hospital, Connecticut) je izjavila u Medscape Medical News da se nada da će meta-analiza pokrenuti dodatni skrining za intimno nasilje jer takva vrsta ponašanja ugrožava opće zdravlje zlostavljanih žena. Njena studija "naglašava važnost preporuke ACOG-a i drugih organizacija koja se cijelo vrijeme ponavljaja: pokušati otkriti nasilje među partnerima", izjavila je Dr Clark u Medscape Medical News. "Moramo napraviti skrining kod svakoga. Može se desiti svakome. Svaka žena može doći u takvu situaciju." Autori preporučuju da zdravstveni radnici obrate pažnju na visoku stopu fizičkog, psihičkog, seksualnog i emocionalnog nasllja kod žena koje žele prekid trudnoće.


 

Intimate Partner Violence Linked to Pregnancy Termination. Medscape

  Novosti - Sve