Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Rizik za reaktivaciju infekcije humanim papiloma virusom povećava se oko pedesete godine života kada u mnogih žena nastupa menopauza, posljednja menstruacija u životu, objavljeno je on-line 13.12.2012. u časopisu Journal of Infectious Disease.

Invazivni rak vrata maternice u postmenopauzi nalazi se na listi bolesti koje zahvaćaju tzv. Baby Boom generaciju (op. prev. naziv za osobe rođene između 1946. i 1964. godine), navodi prof. dr. Patti E. Gravitt iz Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore. Uže područje rada prof. Gravitt je molekularna mikrobiologija i imunologija humanog papiloma virusa.

Diljem svijeta, vrhunac pojavnosti HPV-a nalazimo u mladih žena u vrijeme kada stupaju u prve spolne odnose. Također je poznato da se za žene iz područja Srednje, Južne i Zapadne Afrike drugi vrhunac pojavnosti nalazi kada žena uđe u menopauzu.

Dr. Gravitt i kolege željeli su ispitati je li odsutnost drugog vrhunca u pojavnosti HPV a među Amerikankama rezultat toga što u doba menopauze nema značajnijeg porasta broja novih seksualnih partnera, a rizik za aktivaciju HPV-a u toj dobi je malen.

U studiju su uključili 843 žene dobi 35-60 godina koje su imale redoviti ginekološki pregled u ginekološkim klinikama u Baltimoreu od ožujka 2008. do ožujka 2011. Prikupljeni su podaci o njihovoj seksualnoj aktivnosti tijekom života, sadašnjem spolnom ponašanju i prethodnim abnormalnim PAPA testovima te je uzet cervikalni bris za tipizaciju HPV-a.

Mlađe žene imale su veći broj seksualnih partnera, a češće su navodile i promjenu partnera u posljednjih 6 mjeseci. U dobi 35-39 godina spolno neaktivno u posljednjih 6 mjeseci bilo je 11.2% žena, dok je u skupini dobi 55-60 godina spolno neaktivno bilo 33.3% žena.

Izgled za otkrivanje HPV-a među ženama koje su imale više od 5 seksualnih partnera tijekom života bio je veći u žena dobi 50-60 godina- omjer vjerojatnosti za bilo koji HPV bio je 4.0 (95% interval pouzdanosti, 1.9-8.7), omjer vjerojatnosti za visoko-rizične tipove HPV bio je 13.4 (95% interval pouzdanosti, 1.7-10.8) u usporedbi sa ženama dobi 35-49 godina. „Uz 5 ili više partnera tijekom života pripisivi rizik bio je 37% za bilo koji HPV i 28% za visoko-rizični HPV među mlađim ženama, odnosno 62.3% za bilo koji HPV i 87.2% za visoko-rizični HPV među starijim ženama“, rekla je dr. Gravitt.

"Žene koje su imale prvo spolno iskustvo na samom početku seksualne revolucije u SAD 60-tih i 70-tih godina, imale su manji životni rizik HPV infekcije, a navele su i manji broj spolnih partnera. Kada smo ih razvrstali prema broju spolnih partnera tijekom života kao gruboj procjeni vjerojatnosti HPV infekcije (a time i reaktivacije), prevalencija HPV opadala je s dobi samo među ženama koje su imale manje od 5 spolnih partnera. Pripisivi rizik za 5 ili više partnera bio je veći među ženama dobi 50-60 godina, nego u žena 35-49 godina".

U popratnom uvodniku, Darron R. Brown s Odjela za zarazne bolesti Zavoda za mikrobiologiju i imunologiju i Bree Weaver s Odjela za adolescentnu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Indiana, objašnjavaju da se virus, umjesto da unutar dvije godine izađe iz tijela, može zadržati skriven na nemjerljivoj razini, a kasnije u životu se aktivirati i uzrokovati bolest. Rizik od reaktivacije onkogenog HPV može se povećati nakon dobi od 50 godina i ta reaktivacija doprinosi velikom udjelu otkrivenog HPV-a u starijoj dobi, u usporedbi s udjelom novih HPV infekcija.
Među ograničenjima studije navodi se nemogućnost utvrđivanja je li otkriveni HPV nov, reaktiviran ili je bio trajno aktivan. Osim toga, spolni steroidni hormoni mogu imati ulogu u sposobnosti imunološkog sustava starije žene da kontrolira HPV infekciju.

"Smatramo da je utjecaj seksualne revolucije prikrio porast prevalencije HPV-a u starijoj dobi, što može nastati i sekundarno nakon reaktivacije latentne infekcije. Dugotrajni nadzor žena koje su bile izložene infekciji i koje će kroz perimenopauzu prolaziti u sljedećem desetljeću, nužan je da bi se procijenio potencijalni rizik nastanka invazivnog raka vrata maternice u postmenopauzi i razvile preventivne mjere."

 

Journal of Infectious Disease, 2012.

Povezane teme

  Novosti - Sve