Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Gotovo trećina žena koje koriste lijekove za astmu, prestaje s terapijom tijekom prvih mjeseci trudnoće, unatoč upozorenjima da je nekontrolirana astma puno opasnija za razvoj fetusa, nego što je korištenje lijekova, pokazalo je nizozemsko istraživanje.

Istraživači nisu uspjeli utvrditi zašto trudnice prestanu koristiti lijekove za astmu i koliko je to ugrozilo njihovo zdravlje, ali nalaz je zabrinjavajući, komentirala je dr. Lucy Blais, profesorica farmakologije na Sveučilištu Montreal. "Istraživanja su pokazala da je nekontrolirana astma loša za fetus i da su djeca male težine za gestacijsku dob ili su male porođajne težine." I Globalna inicijativa za astmu (GINA) i Američki nacionalni edukacijski i prevencijski program za astmu, preporučuju da žene nastave koristiti lijekove za astmu tijekom cijele trudnoće. Hipoksemija je jedna od najvećih opasnosti za dijete kada je majčina astma nekontrolirana.

Prema smjernicama koje je dala GINA, nije se pokazalo da bi lijekovi za astmu štetili fetusu, a "korištenje lijekova kojima se može kontrolirati astma preporučuje se čak i kada nije nedvojbeno dokazana sigurnost njihove primjene u trudnoći."

Kako bi provjerili koliko se žene tijekom trudnoće pridržavaju terapije za astmu, istraživači sa Sveučilišta u Groningenu predvođeni Priscillom Zestra van der Woude, obradili su podatke više od 25,000 trudnica iz nizozemske baze podataka o propisanim lijekovima. Više od 2,000 trudnica ili oko 8% imalo je propisanu terapiju za astmu tijekom ispitivanog perioda 1994.-2009. U periodu 1994.-2003. korištenje lijekova za astmu bilo je nepromijenjeno prije, tijekom i nakon trudnoće.

U periodu 2004.-2009. došlo je do pada u upotrebi lijekova za astmu za oko 30% i to u prva tri mjeseca trudnoće u usporedbi s izdavanjem terapije u mjesecima prije trudnoće. Kada je istraženo koji su to lijekovi koji su manje korišteni, nađeno je da su dugodjelujući bronhodilatatori ili njihove kombinacije s inhalacijskim kortikosteroidima bili manje popularni tijekom trudnoće nego prije nje.

Taj pad je bio oko 50% u prvom trimestru. Rezultati su objavljeni 15.10.2012. u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Istraživači nisu mogli reći je li pad u upotrebi lijekova imao negativne utjecaje na majku ili dijete i je li moguće da žene nisu imale pogoršanje simptoma. "Tijek astme u trudnoći često se mijenja i neke žene mogu osjetiti poboljšanje bolesti, a kao posljedicu toga, terapiju koriste manje ili uopće ne koriste. To nije problem sve dok je astma pod kontrolom. Liječnike i žene trebalo bi obavijestiti o važnosti odgovarajuće kontrole astme tijekom trudnoće i o rizicima koje sa sobom nosi loše kontrolirana astma", rekli su.

"Trudnoća je period u životu u kojemu bi se žene više trebale pridržavati preporuka o liječenju, ne samo zbog svoje dobrobiti nego i u interesu zdravlja fetusa."

 

J Allergy Clin Immunol, 2012.

Povezane teme

  Novosti - Sve