Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Osobe s psorijazom mogu imati povećani rizik od seksualne disfunkcije, osobito kada imaju i poremećaje raspoloženja ili artritis, sugerira istraživanje. Istraživači su pregledali podatke iz 28 studija s više od 52,000 bolesnika s psorijazom i više od 1,8 milijuna ljudi bez psorijaze. Oni s psorijazom imali su 5.5 puta veći rizik od seksualne disfunkcije od onih bez psorijaze, pokazala je analiza. 

Psorijatični artritis bio je povezan s većim rizikom od spolne disfunkcije kod osoba s psorijazom, pokazalo je istraživanje. Tako su i depresija, anksioznost i psorijaza povezane sa svrbežom suhe kože na genitalijama. "Seksualna disfunkcija može se pojaviti češće kod osoba s psorijazom iz više razloga", rekao je dr. Jon Goulding iz Sveučilišne bolnice Birmingham NHS Foundation Trust, Velika Britanija. 

"Prisutnost vidljivih i simptomatskih kožnih oštećenja, osobito na genitalijama, može razumljivo negativno utjecati na seksualnu funkciju, negativnim učincima na samopouzdanje i samopoštovanje", rekao je Goulding, koji nije bio uključen u studiju. "Anksioznost i depresija često se javljaju u bolesnika s psorijazom iz sličnih razloga, a seksualna disfunkcija može biti manifestacija dubokog psihičkog poremećaja". 

Muškarci s psorijazom imali su 37% do gotovo četverostruko veći rizik od poremećaja erekcije od muškaraca bez psorijaze, pokazano je u osam studija koje su obrađivale ovo specifično pitanje. 

Često su muškarci s psorijazom pretili ili imaju druge kardiovaskularne čimbenike rizika koji mogu ograničiti protok krvi u tijelu, uključujući penis. Psorijaza koja se razvija na penisu može također pridonijeti boli i nelagodi tijekom seksa ili pridonijeti psihološkim tegobama koje smanjuju seksualnu učinkovitost, navodi se u nekim istraživanjima. 

Žene s psorijazom, također, mogu ima bolan seks ili doživjeti poremećaj raspoloženja koje utječe na njihovu seksualnu funkciju, pokazala su prethodna istraživanja. 

Podignute zakrpe suhe, ljuskave kože koje svrbe su znak psorijaze. Upalno stanje kože može pogoršati izloženost stresu, hladnoći i infekcijama. Simptomi se mogu ublažiti lokalnim mastima i lijekovima, ali ne postoji lijek.

Psorijaza je povezana sa seksualnom disfunkcijom

Trenutna analiza nije uključivala kontrolirane pokuse namijenjene dokazivanju da li ili kako bi psorijaza mogla izravno ili neizravno uzrokovati seksualnu disfunkciju.  Ali moguće je da sustavna upala utječe na spolne hormone na način da ometa seksualnu funkciju, napisali su dr. Alejandro Molina-Leyva i suradnici u radu u liječničkom glasilu JAMA Dermatologiji

Čak i kada psorijaza ne spriječi ljude da imaju spolne odnose, mogla bi ih dodatno pogoršati, napomenuo je dr. Alexander Egeberg iz bolnice Gentofte u Danskoj, koji nije bio uključen u studiju. "Genitalna psorijatična oštećenja ne samo da mogu biti neugodna za pacijente, što može uzrokovati psihološki utjecaj, mogu uzrokovati bolnost tijekom spolnog odnosa, a genitalna psorijaza može pogoršati seksualnu aktivnost zbog trenja i iritacije kože", rekao je Egeberg. 

"Štoviše, psorijaza je povezana s kardiovaskularnim bolestima i kardiovaskularnim čimbenicima rizika kao što su hipertenzija i dijabetes, što također može uzrokovati erektilnu disfunkciju kod muškaraca."


 

IZVOR: https://bit.ly/2OyZ9ss
JAMA Dermatol 2018.

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve