Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Jačanje ruku, nogu i mišića trupa bi mogli napraviti seks manje bolnim i ugodnijim za žene sa sindromom policističnih jajnika, pokazala je mala brazilska studija.

Fizičke promjene, bolje raspoloženje i smanjenje anksioznosti poboljšavaju seksualno funkcioniranje i smanjuju bol kod žena s hormonskim poremećajem, rekli su istraživači.

"Ovo je važno istraživanje zato jer je nekoliko studija ispitivalo žensku seksualnost i zato što postavlja pitanja o ulozi vježbanja kod depresije, anksioznosti i seksualnog funkcioniranja", rekla je Dr. Katherine Sherif, voditeljica službe za primarnu zdravstvenu zaštitu žena na Thomas Jefferson University u Philadelphiji, koja nije bila uključena u studiju.

Istraživači su uključili žene normalne težine i pretile žene u studiju, uz napomenu da su poremećaji težine, uobičajeni s poremećajem poznatim kao PCOS, izvor mentalnih zdravstvenih problema koji bi mogli utjecati na seksualnu funkciju.

"To je prva studija koja je pokazala da trening otpora (za razliku od aerobnih vježbi) poboljšava nekoliko aspekata seksualnosti kod pretilih žena s PCOS u odnosu na pretile žena bez PCOS", rekla je Dr. Sherif.

PCOS pogađa između 5 i 10% žena u fertilnoj dobi, po statistici 'U.S. National Institute of Child Health and Human Development'.

Simptomi uključuju neugodne fizičke promjene kao što su pretjerana dlakavost, akne, seboreja, gubitak kose, pretilost i distribuciju masnog tkiva po trupu i gornjem dijelu tijela, napisali su Dr Lucija Alves Silva Lara i njezin tim u časopisu 'Journal of Sexual Medicine'.

Tim studije ističe da je prošlo istraživanje pokazalo da žene s PCOS često imaju nisko samopoštovanje zbog promijenjenog izgleda i mogu imati problema sa seksualnim funkcijama, uključujući bol tijekom snošaja.

Prošlo istraživanje je također pokazalo da je trening s fizičkim otporom pomogao potaknuti mršavljenje, fizičku snagu, slike o sebi, zdravlje, kao i poboljšati seksualnu funkciju kod žena s drugim zdravstvenim problemima, dodali su istraživači.

U ovu studiju su uključili 43 žene s PCOS-om i 51 bez. Prosječni indeks tjelesne mase kod žena s PCOS-om je nadprosječan, uz opseg struka u prosjeku 81 centimetar (oko 33 inča). U usporednoj skupini je tjelesna masa bila nešto niža, ali još uvijek u rasponu normalne težine, uz opseg struka u prosjeku 76 cm.

Obje skupine žena su sudjelovale u 16-tjednom režimu vježbanja koji je uključivao istezanje, ekstenzor klupe i druge vježbe s otporom za vježbanje kukova, nogu, ruku i mišića trupa.

Žene su odgovorile na pitanja o seksualnim funkcijama, uključujući želju, uzbuđenje, vlažnost, orgazam, zadovoljstvo i bol, kao i tjeskobu i depresije na početku programa i opet nakon 16 tjedana.

Oni s PCOS su bolje ocijenile seksualnu funkciju i imale znatno veću želju, uzbuđenje, vlažnost i manje boli nakon 16 tjedana nego što su imale na početku. Također su imali veću razine želje nego žene bez PCOS.

Kontrolna skupina je imala značajno smanjenje boli nakon vježbi. Obje skupine žena su imale niže stope tjeskobe i depresije.

Dr. Sherif, koja je započela prvi akademski program za PCOS 2000. godine na Sveučilištu Drexel u Philadelphiji, napomenula je da smanjenje tjeskobe i depresije, kao i zajedničko iskustvo vježbanja pridonose poboljšanju u seksu kao i samo vježbanje.

"Vježba pomaže poboljšati raspoloženje, ima li žena PCOS ili ne," rekla je Dr. Sherif. "Poboljšanje raspoloženja, pak, nema sumnje poboljšava seksualni život. Međutim, trening s otporom koji povećava mišićnu masu ima veću vjerojatnost da će pomoći u prevladavanju inzulinske rezistencije u odnosu na aerobne vježbe."

Autori kažu da je potrebno više studija koje bi potvrdile njihove rezultate i odredile najbolju vrstu vježbe i odgovarajuće vrijeme vježbanja. Dr. Sherif je rekla da bi randomizirana studija bila idealna.

"Randomizirana studija u kojoj su žene grupirane u skupinu koja vježba ili u skupinu kojoj je samo dan popis vježbi (ili kontrolna skupina) bi bila moguća i svakako etički prihvatljiva", rekla je Dr. Sherif. "To bi pomoglo izolirati faktore koji poboljšavaju seksualni život i raspoloženje... da li pomaže to što si dio grupe ili to što vježbaš?"

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1RJAEAr
J Seks Med 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve