Datum zadnje izmjene: 09. 10. 2021.

Umjetno pripremanje maternice hormonskom terapijom prije transfera smrznutog embrija može povećati rizik za preeklampsijeui hipertenziju uzrokovanu trudnoćom, prema novim nalazima.

Budući da rezultati in vitro oplodnje (IVF) prikupljeni iz "prirodnih" ovulacijskih ciklusa ne ometaju šanse za trudnoću, "ova priprema mogla bi se zagovarati kao prva linija priprema endometrija u prijenosu zamrznutog odmrznutog embrija onoliko često koliko je to moguće u žene s ovulacijom ", rekla je dr. Sylvie Epelboin iz Hopital Bichat-Claude Bernard u Parizu u Francuskoj.

Koristeći podatke iz nacionalnog registra IVF-a u Francuskoj, istraživači su procijenili vaskularni morbiditet majke u više od 68.000 jednoplodnih trudnoća, uključujući 48.152 prijenosa svježih embrija (svježi ET), 9.500 transfera smrznutih embrija u prirodnom ovulacijskom ciklusu (OC-FET) i 10.373 transfera smrznutih embrija s umjetnim ciklusom (AC-FET).

Postojala je veća stopa preeklampsije u IVF skupini s prijenosom smrznutih embrija s umjetnim ciklusom (5,3%) u odnosu na prirodni ovulacijski ciklus (2,3%) i transfer svježeg embrija (2,4%), izvijestile su dr. Epelboin i njezine kolege na virtualnom godišnjem sastanku Europskog društva humane reprodukcije i embriologije. Stopa hipertenzije uzrokovane trudnoćom također je bila veća u IVF skupini s prijenosom smrznutih embrija s umjetnim ciklusom nego u ostale dvije skupone.

Te su razlike bile statistički značajne, čak i nakon prilagodbe za širok raspon karakteristika majke, uključujući dob, paritet, upotrebu duhana, pretilost, povijest dijabetesa, hipertenziju, endometriozu, policistične jajnike i prerano zatajenje jajnika.

"U slučaju umjetnog ciklusa, visoke suprafiziološke i produljene doze hormonske terapije potrebne su tijekom ranog razvoja trudnoće. Ova je studija pokazala da je priprema endometrija u umjetnom ciklusu značajno povezana s povećanim rizikom za vaskularne poremećaje u usporedbi s ovulacijskim ciklusom", rekao je dr. Epelboin.

"Zaključak ove studije ni na koji način nije preporuka protiv prijenosa embrija smrznutog i odmrznutog, jer je zamrzavanje embrija veliki iskorak među tehnologijom potpomognute reprodukcije", naglasio je dr. Epelboin.

"Preporuka je nastaviti s politikom zamrzavanja embrija, koja je u mnogim aspektima korisna", dodao je te odabrati transfere smrznutih embrija s prirodnim ciklusom ovulacije ili blagom stimulacijom, a ne umjetnim ciklusom ako je moguće.

 

IZVOR: https://bit.ly/3wl1XdA

Europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju, predstavljeno 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve