Datum zadnje izmjene: 12. 12. 2020.

Žene koje su prestale pušiti u prvom tromjesečju trudnoće nisu izložene povećanom riziku od prijevremenog rođenja ili riziku rođenja djeteta malog za gestacijske dobi (SGA), ali je veća vjerojatnost da će imati dijete s prekomjernom težinom nego nepušačice, pokazuju nova istraživanja.

"Nacionalne strategije trebale bi se usredotočiti na prevenciju pušenja roditelja prije ili na početku, a ne tijekom trudnoće", zaključila je dr. Elise M. Philips I kolege iz Medicinskog centra Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Pušenje u trudnoći je ključni faktor rizika za nekoliko porođajnih komplikacija, kao i za prekomjernu težinu u djetinjstvu. Kako bi se istražilo je li prestanak pušenja rano u trudnoći ili smanjenje pušenja također bio povezan s povećanim rizikom, kao i procijenila uloga pušenja očeva, analizirali su podatke iz 28 kohorti za trudnoću/rođenje uključujući više od 229.000 jednoplodnih rođenja iz cijele Europe i Sjeverne Amerike.

Ukupno je 14.4% majki i 27.5% očeva prijavilo pušenje u trudnoći, a 4.7% djece rođeno je prijevremeno, 10% je bilo malo za gestacijsku dob pri rođenju, a 20% je bilo preteško.

Štetni ishodi porođaja nisu bili povišeni za majke koje su pušile samo tijekom prvog tromjesečja, već im se povećan rizik za prekomjernu težinu djeteta. Žene koje su nastavile pušiti tijekom trudnoće imale su znatno povećan rizik od prijevremenog rođenja (OR, 1.08), rođenja djeteta malog za gestaciju (OR, 2.15) i prekomjerne tjelesne težine djece u djetinjstvu (OR, 1.42).

Pušenje manje cigareta između prvog i trećeg tromjesečja bilo je povezano sa smanjenim rizicima za djecu malu za gestacijsku dob i povišenu tjelesnu težinu u djetinjstvu, ali rizik je bio veći u usporedbi s nepušačicama.

Za žene koje nisu pušile tijekom trudnoće, pušenje očeva bilo je povezano s povećanim rizicima od prijevremenog rođenja, djece male za gestacijsku dob i povećane dječje težine. Pušenje očeva nije bilo povezano s prijevremenim rođenjem ili malim djetetom za gestacijsku dob za majke koje su pušile samo tijekom prvog tromjesečja, ali je bilo povezano s prekomjernom težinom u djetinjstvu. Rizici svakog ishoda bili su najviši kada su oba roditelja nastavila pušiti.

Pušenje u prvom tromjesečju povezano je s prekomjernom težinom potomstva

"U budućnosti  treba istražiti je li prestanak pušenja u prvom tromjesečju ili smanjenje broja cigareta tijekom trudnoće koristan i za druge štetne ishode rođenja i potomstva", pišu dr. Philips i kolege. "Iako ne možemo isključiti ulogu pušenja očeva kod prekomjerne težine u djetinjstvu, preporučujemo da se očevi pobliže uključe u predkoncepcijsko savjetovanje o trudnoći usmjereno na smanjenje pušenja."

 

SOURCE: https://bit.ly/3gKlaha

PLoS Medicine, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve