Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Transrodne žene na hormonskom liječenju / žene s muškim genotipom i ženskim izgledom,  imaju mnogo veći rizik od raka dojke od cisgender muškaraca / muškarci s muškim genotipom, ali niži rizik od cisgender žena / žene sa ženskim genotipom, rezultat je aktualnih istraživanja.

"Transrodne žene, nekoć muškarci, koje uzimaju hormone imaju veći rizik za rak dojke nego prije liječenja. Stoga ih treba savjetovati da se podvrgnu probiru raka dojke, kao što se općenito savjetuje ženama," izjavio je dr. Martin den Heijer iz VU Sveučilišnog medicinskog centra u Amsterdamu.

Iako je istraživanje pokazalo da postoji manji rizik od raka dojke kod muškaraca sa ženskim genotipom u odnosu na žene koje su ostale žene, liječnici bi trebali biti svjesni da se rak dojke još uvijek može pojaviti kod novonastalih muškaraca koji su promijenili spol čak nakon što su odstranili dojke, dodao je.

Dr. Den Heijer i njegovi kolege su analizirali podatke od 2,260 žena koje su promijenile spol (33,991 osoba-godina) i 1,229 muškaraca koji su promijenili spol (14,883 osoba-godina) a koji su u potpornoj terapiji primali ženske spolne hormone za održavanje ženskog izgleda.

Žene koje su promijenile spol bile su na hormonskom tretmanu u prosjeku 18 godina, a muškarci promijenjenog spola u prosjeku su uzimali hormone 15 godina, objavili su istraživači u liječničkom glasilu The British Medical Journal. Invazivni rak dojke dijagnosticiran je u 15 transrodnih žena i četiri transrodna muškarca.

Rizik od raka dojke za transrodne žene je bio 46 puta veći nego u općoj nizozemskoj populaciji 'običnih' muškaraca, što je značajna razlika. No, bio je znatno niži nego što bi se očekivalo u transrodnih muškaraca i manji nego u 'običnih' žena.

Apsolutni rizik od raka dojke u transrodnih osoba je još uvijek nizak u ovoj studiji, i, što je još važnije, nije povećan u usporedbi s 'običnim' ženama, napisali su dr. Den Heijer i njegov tim. Stoga vjerujemo da je svijest i liječnika i transrodnih osoba važnija od početka probira za rak u mlađoj dobi ili intenziviranja dostupnog probira, iako je srednja dob dijagnoze u trenutnoj studiji bila niža nego u 'običnih' žena.

Rizik od raka dojke je povećan u transrodnih žena na hormonima

Transrodne žene koje legalno mijenjaju svoj spol su zvane na probir za rak dojke u Nizozemskoj, istaknuo je dr. Den Heijer. Bez takve promjene, međutim, obično nisu pozvane i često ne znaju niti su obaviještene o potrebi probira.

On i njegovi kolege planiraju istražiti dugoročne učinke hormonskog liječenja  na rizik od drugih bolesti, uključujući i druge vrste raka.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2VV22lO

BMJ 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve