Datum zadnje izmjene: 22. 01. 2020.


Tekućinska citologija (liquid based citology, LBC) više je nego dvostruko osjetljivija od konvencionalne citologije za otkrivanje cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) stupnja 2 ili više, bez gubitka pozitivne prediktivne vrijednosti, pokazuje njemačko istraživanje.

Dodatak računalnog programa tekućinskoj citologiji nije poboljšao njegovu osjetljivost, rekla je dr. Stefani J. Klug s Tehničkog sveučilišta iz Dresdena s kolegama, u radu objavljenom on-line 23.11.2012. u The International Journal of Cancer.

Navode kako je tekućinska citologija u nekim zemljama zamijenila konvencionalnu citologiju za probiranje raka vrata maternice, ali još je nejasno je li LBC toliko bolja metoda probira.

Njemačko istraživanje uključilo je 20,672 žene u kojih je skrining na rak vrata maternice učinjen u jednoj od 20 ginekoloških ordinacija. Ordinacije su slučajnim odabirom podijeljene u one koje će koristiti konvencionalnu citologiju i one koje će koristiti LBC, sa ili bez računalnog programa. Pacijentice koje su imale abnormalan nalaz, pozvane su na kolposkopiju.

Koristeći kao graničnu vrijednost (cut-off) CIN 2, stopa detekcije bila je 0.37% za konvencionalnu citologiju, 1.04% za manualni LBC i 1.21% za LBC s računalnim programom, našli su autori.

Relativna osjetljivost manualnog LBC u odnosu na konvencionalnu citologiju (klasični PAPA test) bila je 2.74, a 3.17 za računalnim LBC u odnosu na konvencionalnu citologiju.

S druge strane, pozitivna prediktivna vrijednost tri tehnike bila je 38% za konvencionalnu citologiju, 48% za manualnu LBC i 44% za računalnu LBC, što ukazuje da nema pogoršanja pozitivne prediktivne vrijednosti tekućinske citologije unatoč njezine veće osjetljivosti.

Zaključuju da je LBC signifikantno osjetljivija metoda za detekciju CIN nego konvencionalna citologija, ali dr. Klug i kolege navode kako u Njemačkoj nema organiziranog sustava za skrining raka vrata maternice i ima malo centralizirane kontrole kvalitete. „Kvaliteta konvencionalne citologije može biti veća u organiziranim programima“, zaključili su.

 

Int J Cancer 2012.


:: Đurđa Žigmundovac-Klaić, dr.med. :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::

Povezane teme

  Novosti - Sve