Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022. 

Stopa plodnosti nakon kirurškog liječenja kolorektalne endometrioze prelazi 80%, izvijestili su istraživači iz Francuske. 

"Do danas je većina kolega govorilo:" Oh, imate rasprostranjenu endometriozu, operacija je izazovna i može vas učiniti neplodnom zbog zakazivanja jajnika ili postoperativnih komplikacija, mnogo je bolje napraviti IVF i odgoditi operaciju (ili je ne raditi uopće), " izjavio je dr. Horace Roman iz Sveučilišne bolnice Rouen. "Naši rezultati pokazuju da ta uvjerenja nemaju znanstvenu podršku". 

Za žene s teškom kolorektalnom endometriozom koje žele trudnoću postoji kontroverza je li optimalna terapija prve linije kirurgija ili reproduktivna terapija (ART), kao što je in vitro oplodnja (IVF). 

Dr. Romanov tim je procijenio rezultate kod 36 žena koje su sudjelovale u randomiziranom pokusu uspoređujući konzervativnu rektalnu operaciju u odnosu na segmentalnu resekciju duboke endometrioze koja infiltrira rektum. Žene su namjeravale zatrudniti tijekom praćenja, uključujući 23 koji su bile neplodne (tj. pokušale su začeti više od 12 mjeseci prije operacije). 

Na kraju praćenja, u rasponu od 50 do 79 mjeseci, 29 žena (81%) je postiglo trudnoću, a 59% trudnoća je nastalo spontano i 41% pomoću ART tehnika, napisali su istraživači u "Human Reproduction". 

Među prethodno neplodnim ženama, 17 (74%) je postiglo trudnoću, uključujući devet osoba koje su prirodno zanijele.

Dvije od sedam žena s neuspjehom začeća su imale preoperativnu insuficijenciju jajnika, a dvije osobe s normalnom rezervom jajnika trenutačno prolaze kroz ART postupke, jedna žena s normalnom rezervom jajnika je imala neuspješno spontano začeće i naručena je za IVF, a jedna je pokušavala prirodno zanijeti šest mjeseci ali bez uspjeha i nema želju za ART postupke. 

Visoka stopa plodnosti nakon operacije kolorektalne endometrioze

Kumulativne vjerojatnosti postizanja trudnoće nakon operacije su bile 33% na 12 mjeseci, 61% na 24 mjeseca, 77% na 36 mjeseci i 87% na 48 mjeseci.

"Naša studija pokazuje da su operacije i trudnoća vrlo često moguće", napominju istraživači. "Također ističe savjetodavnu ulogu kirurga u pogledu vjerojatnosti prirodnog začeća i trudnoće nakon kirurškog zahvata i je li ART stvarno potreban."

"Liječnici bi u konačnici trebali obrazložiti pacijenticama perspektivu potencijalnih koristi i potencijalnih šteta alternativnih opcija, uključujući raspravu o jačini dostupnih dokaza koji ih podržavaju kako bi im pomogli u odabiru najbolje strategije prilagođene njihovim ciljevima, simptomima i uvjerenjima" , zaključuju.

"Savjetovanje takvih mladih pacijentica treba biti individualizirano, no savjeti trebaju ići od kirurga koji operiraju (a ne od prijateljica koje su bile na jednostavnim ginekološkim operacijama)", rekao je dr. Roman. "Ovaj članak u konačnici preporučuje osnivanje stručnih centara s kvalificiranim kirurzima i stručnjacima s dobrim znanjem o teškoj dubokoj endometriozi koji imaju najbolje rezultate s ovom izazovnom bolesti."


 

IZVOR: https://bit.ly/2OGi5kq
Human Reprod 2018.

Povezane teme

  Novosti - Sve