Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Način na koji je kultiviran embrij za in vitro fertilizaciju (IVF) može utjecati na težinu djeteta čak do druge godine nakon rođenja, pokazuju rezultati nove studije. Usporedba dvaju medija za kultiviranje embrija, oba koja danas više nisu na tržištu, pokazuje da djeca koja su kao embriji kultivirani u COOK mediju imaju značajnije manju tjelesnu težinu od embrija koji su kultivirani u Vitrolife mediju. "Sve je više jasnije da okolina u kojoj se embrij razvija ima utjecaj na kasniji razvoj i zdravlje djeteta", rekao je dr. John Dumoulin (Maastricht University Medical Centre, Maastricht, Norveška).

On i njegov tim su objavili svoje rezultate u online izdanju znanstvenog časopisa 'Human Reproduction'. Aktualni rezultati pokazuju da postoji razlika u medijima koji se koriste, no koji točno sastojci ili omjeri istih mogu utjecati na razvoj djeteta nije još znano, rekao je dr Dumoulin. "U studijama na životinjama je pokazano da nije važan samo okoliš u kojem se fetus razvija, nego da je i preimplantacijsko embrijsko doba važno za kasniji životni razvoj. Ostaje nam dokazati je li to istina i za ljudske preimplantacijske embrije. Naša studija je prva naznaka da to može biti istina", rekao je dr Dumoulin.

Studija je uključila 265 jednoplodnih trudnoća iz embrija koji su bili nasumice odabrani za kultivaciju u medijima Cook ili Vitrolife. Podaci su uzimani iz centara za praćenje rasta i razvoja djece tako da su roditelji imali podatke o dječjoj težini, visini i opsegu glave u određenim vremenskim razdobljima tijekom prve dvije godine nakon rođenja. Nakon prilagodbe za faktore kao što su težina i visina roditelja, analiza je pokazala da su standardne devijacije težine djece bile značajno različite u određenim vremenskim intervalima.

Standarna devijacija razlike u težini je bila 0,35 u prvom mjesecu života i 0.39 s dvije godine života, sa značajnom razlikom koja je evidentirana s dva, tri, četiri, jedanaest i četrnaest mjeseci. Opseg glave u djece je bio sličan u obje skupine u svim vremenskim razdobljima, a njihova visina je imala statistički značajnu razliku u prvom mjesecu života ali kasnije više nije evidentirana. Dr. Dumoulin je rekao da su rezultati pokazali da je potrebno  pažljivo pratiti djecu rođenu iz postupka IVF-a po svim parametrima.Hum Reprod 2014.

Povezane teme

  Novosti - Sve