Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Znanstvenicima, liječnicima i pacijentima okupljenima na petodnevnoj konferenciji pod nazivom 3rd European Breast Cancer Conference u Barceloni, predstavljen je projekt danske biotehnološke kompanije Pharmexa pod nazivom Auto-Vac.

Auto-Vac je cjepivo dizajnirano tako da potiče imunološki odgovor pacijentica: s jedne strane produkciju tzv. T-killer stanica koji napadaju tumor (rak dojke) i s druge strane produkciju HER-2 protutijela. HER-2 je antigen koji se nalazi i u normalnim tkivima, zbog čega imunološki sustav ne reagira na njegovo prisutnost u stanicama raka.

Cjepivo bi trebalo omogućiti ne samo prepoznavanje antigena HER-2 u malignim stanicama, već i razaranje tumorskih stanica.

Projekt se zasniva na odličnim rezultatima iz animalnih pokusa, gdje je je upravo uočena izvrsna indukcija imunološkog odgovora životinje bez bilo kakvih toksičnih i neželjenih učinaka.

Planirane su 3 doze cjepiva u vidu injekcija, a testiranje će se vršiti kod ukupno 27 pacijentica s uznapredovalim rakom dojke u 4 centra u Danskoj i 2 centra u Engleskoj.

Očekuju se prije svega smanjenje veličine tumora, a ukoliko se pokaže djelotvornost biti će to u početku sigurno tek paralelan tretman raka dojke u okviru dosadašnjih smjernica liječenja ove bolesti.

Prvi rezultati djelovanja ovog cjepiva očekuju se koncem godine.
 

http://www.medscape.com

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve